Μια διαφορά ανάμεσα στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Γερουσίας και την τελική εκδοχή, θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό των φόρων που πληρώνει η εταιρεία για κέρδη από πατέντες που διατηρεί στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Reuters, η διαχείριση αυτών των πατεντών του εξωτερικού είναι σημαντική για την Apple διότι το να μπορεί να μεταφέρει αυτά τα κέρδη εκτός ΗΠΑ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πρακτικής της για δεκαετίες.
Η εταιρεία αποδίδει μεγάλο μέρος της αξίας των προϊόντων της σε πατέντες και σήματα κατατεθέντα. Κατόπιν, μεταφέρει ορισμένα από αυτά τα σήματα, αναλογικά με τις πωλήσεις του εξωτερικού, σε θυγατρικές, σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Στη συνέχεια, τα κέρδη από τα δικαιώματα επιστρέφουν σε αυτές τις χώρες με τη χαμηλή φορολογία.
«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις που θα κάνουν αυτήν την κίνηση λιγότερο αποδοτική. Κάποιος δημιουργεί μία μίνιμουμ φορολογία από πατέντες του εξωτερικού και περιμένει ένα 13%», ανέφερε ο οικονομολόγος Gavin Ekins.
Το φορολογικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ παραλείπει οποιονδήποτε τρόπο για το να επιστραφούν αυτές οι πατέντες σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να φορολογηθούν, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση για τη μίνιμουμ φορολογία από κέρδη θα οδηγήσει την Apple στο να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη φορολογία στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και θετικά για την Apple από τη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς η εταιρεία θα μπορέσει να φέρει πίσω τα 252,3 δισ. δολάρια που διατηρεί στο εξωτερικό χωρίς σημαντική φορολογική επιβάρυνση, στοιχείο που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο της Apple. Επίσης, θετική είναι και η ρύθμιση που προβλέπει περικοπή των φόρων από το 35% στο 21%.