Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινιάζει σήμερα το σύστημα "TIPS", ένα σύστημα στιγμιαίων πληρωμών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη και το οποίο φιλοδοξεί να είναι μια απάντηση στους ψηφιακούς κολοσσούς.
Οι τράπεζες της Ευρώπης, που έχουν χάσει τη μάχη στον τομέα των τραπεζικών καρτών στο οποίον κυριαρχούν οι αμερικανικές Visa και Mastercard, θέλουν να είναι έτοιμες απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς Google, Amazon ή Apple καθώς και στην κινεζική Alibaba οι οποίες εγκαθίστανται στην αγορά υπηρεσιών πληρωμών.
«Το TIPS είναι ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους απέναντι στις ψηφιακές εταιρίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μαρκ Μπέιλ ντε Ζεσέ, γενικός διευθυντής στην ΕΚΤ, υπεύθυνος για τις υποδομές στην αγορά και τις πληρωμές.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία που προσφέρει η ΕΚΤ, το TIPS --Target Instant Payment Settlement, Διακανονισμός Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω Target -- θα επιτρέπει στον καθένα να μεταφέρει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε μερικά δευτερόλεπτα χρήματα μέσω ενός smartphone, ενός τάμπλετ ή ενός υπολογιστή.
«Αυτό ισοδυναμεί με τη χρήση μετρητών, εφόσον υπάρχουν τα χρήματα στον λογαριασμό εκείνου που πληρώνει», δήλωσε ο διευθυντής της ΕΚΤ.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτά τα ευρώ που θα κυκλοφορήσουν προέρχονται από λογαριασμούς που ανοίγονται από τις τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, επιτρέποντας ταχύτατη εκτέλεση συναλλαγών και σχεδόν δωρεάν, παρακάμπτοντας το ενδιάμεσο στάδιο των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, του τύπου της Apple ή της Google.
Συναλλαγές στο δευτερόλεπτο
Οι πρακτικές επιπτώσεις είναι προβλέψιμες για την καθημερινότητα, για την πληρωμή των αγορών στο σούπερ μάρκετ ή το γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου στο βενζινάδικο, αλλά δεν σταματούν εκεί. «Σκεφτείτε το παιδί σας να βρίσκεται στην ουρά στον κινηματογράφο και να σας ζητά από απόσταση να του στείλετε 10 ευρώ στο δευτερόλεπτο», εξηγεί ο Μαρκ Μπέιλ ντε Ζεσέ.
Ρυθμίζοντας πολύ απλά αυτού του είδους τις περιπτώσεις, το TIPS «θα επιτρέψει να αντικατασταθούν τα μετρητά στην τσέπη του με μία άμεση ψηφιακή πληρωμή».
Πράγματι, υπάρχουν ήδη στην ευρωζώνη άλλες εφαρμογές πληρωμής εξπρές μέσω διαδικτύου, όπως το Paylib στη Γαλλία, ή άλλες που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία. Ωστόσο, αυτές παραμένουν «εθνικές και απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη της ίδιας κοινότητας», σημειώνει ο Μαρκ Μπέιλ ντε Ζεσέ, ο οποίος βλέπει το TIPS ως ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς.
Σήμερα θα παρουσιαστεί ένας κατάλογος με οκτώ ιδρύματα που έχουν ήδη υιοθετήσει τη διαδικασία TIPS. Η πλειονότητα αυτών είναι ισπανικά ιδρύματα, μαζί με την γαλλική τράπεζα BPCE, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μπορεί τελικά να συμμετάσχει σε αυτό το σύστημα, από τη στιγμή που θα έχει τραπεζική άδεια που του επιτρέπει να ανοίξει ένα λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ θα χρεώνει τις τράπεζες με χαμηλή τιμή 0,20 λεπτών του ευρώ (0,0020 ευρώ) ανά συναλλαγή. Επιπλέον, κάθε τράπεζα θα εξαιρείται από τις πληρωμές για τις πρώτες 10 εκατ. συναλλαγές που θα πραγματοποιεί.
Στη συνέχεια, οι «τράπεζες οφείλουν να καθορίσουν πώς θα τιμολογήσουν την υπηρεσία στους πελάτες τους. Αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν πολύ χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα στον κόσμο των τραπεζικών καρτών», εξηγεί ο Μαρκ Μπελ ντε Ζεσί.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, περίπου 10 εκατ. άμεσες πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται ανά ημέρα στην ευρωζώνη εντός 5 ετών, ή περίπου το 10% των συναλλαγών που σήμερα γίνονται με τη βοήθεια των καρτών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ