Ο 68χρονος Ρεπουμπλικανός Τζερόμ Πάουελ πήρε το διαβατήριο χθες για την ανανέωση της θητείας του στο τιμόνι της Fed. Αν και ο διορισμός του αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία η Wall Street χαιρέτησε την επιλογή του Μπάιντεν και εξέλαβε τη δεύτερη τετραετή θητεία του Πάουελ ως σαφή βούληση μιας υποστηρικτικής Fed στο πλευρό των αγορών.
Το μήνυμα του Μπάιντεν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους βέβαια σίγουρα θα προκάλεσε αίσθηση, τουλάχιστον στους προοδευτικούς που εδώ και καιρό ζητούσαν επίμονα την αντικατάσταση του κεντρικού Τραπεζίτη, με τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να τον χαρακτηρίζει μάλιστα ως «επικίνδυνο άνθρωπο» με αφορμή τη χαλαρή θέση του σε θέματα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ας δούμε όμως το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου:«Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τους τελευταίους δέκα μήνες με την επιστροφή των Αμερικανών στη δουλειά και την οικονομία μας που κινείται και πάλι...
Αυτή η επιτυχία είναι μια διαθήκη για την οικονομική ατζέντα που επιδίωξα και την
αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η Federal Reserve»
Καταρχήν η επιστροφή των Αμερικανών στη δουλειά είναι ένα στοιχείο που έχει πολλές αναγνώσεις. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας των ΗΠΑ όχι απλά δεν έχουν επιστρέψει όλοι οι Αμερικανοί στη θέση εργασίας τους, αλλά τον Σεπτέμβριο ένα 3% των Αμερικανών εργαζομένων εγκατέλειψε τη δουλειά του.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η υπηρεσία άρχισε να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο δείκτη πριν από δύο δεκαετίες. Το αυξημένο αυτό κύμα εγκατάλειψης θέσεων εργασίας έχει κάνει χρυσές τις εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί από τους εργοδότες η διαρροή εργατικού δυναμικού. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά παραιτήσεων αφορούν τομείς όπως η αναψυχή και η φιλοξενία, στον τομέα της μεταποίησης, με την αύξηση του ποσοστού παραιτήσεων να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερο στον κλάδο των μη διαρκών αγαθών, με χαμηλότερες αμοιβές, ήτοι κυρίως στην παραγωγή τροφίμων.
Κατά δεύτερο λόγο, είναι τυχαίο ότι ακόμα και άνθρωποι των αγορών όπως ο Μπιλ Γκρος-ο ιδρυτής της Pimco- χαρακτηρίζουν τον Πάουελ ως «αιχμάλωτο» των αγορών, διαφωνώντας ανοικτά με τον Αμερικανό Πρόεδρο;
Ο Μπιλ Γκρος μάλιστα στην τελευταία του συνέντευξη στους FT συμφώνησε έμμεσα με τις φωνές στη Γερουσία και το Κογκρέσο όσον αφορά αυτό ακριβώς που επικαλείται η Γουόρεν: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Fed έχει καταργήσει πολλά από τα σημαντικά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά το 2008 για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στους εξής κύριους τομείς: τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, την εποπτεία, το επίπεδο των στοιχείων ενεργητικού που είναι ρευστοποιήσιμα και εύκολα να πουληθούν και τις συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό.
Όσον αφορά μάλιστα τις τελευταίες, όλοι οι περιορισμοί που έθετε στις συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό ο κανόνας του Βόλκερ «πήγαν περίπατο» επί Πάουελ μέσα από μια σειρά εξαιρέσεων και αλλαγών στους ορισμούς, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η ανάληψη ρίσκου και η κερδοσκοπική συμπεριφορά.
Κατά τη θητεία του Πάουελ καθένας από αυτούς τους τομείς χρηματοοικονομικής προστασίας λοιπόν αποδυναμώθηκε σημαντικά. Τουτέστιν πόσο εφικτό είναι για το κοινό να έχει γνώση της πραγματικής κατάστασης των τραπεζών; Iδού η απορία.
Δεν είναι μάλιστα λίγες οι συζητήσεις στο Κογκρέσο όσον αφορά τον υπαρκτό κίνδυνο στο τέλος της ημέρας να τρέχουμε για νέες διασώσεις με λεφτά ποιών άλλων; Των φορολογουμένων.