Συνεχίζεται η επενδυτική και επιχειρηματική «επέλαση» του μεγάλου αμερικανικού fund CVC Capital Partners στην Ελλάδα, καθώς μετά τα εντυπωσιακά «χτυπήματα» στο χώρο της υγείας, το άνοιγμα στις μαρίνες και την πρόταση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες ανακοινώθηκε ότι μπήκε με μειοψηφικό ποσοστό στην επιτυχημένη πλατφόρμα Skroutz.
Πρόκειται για μια κίνηση ουσίας αλλά και σημειολογίας, που μαρτυρά ξεκάθαρα τις προοπτικές που διαμορφώνονται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, που ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα της καραντίνας, έχουν πολλαπλασιάσει τις εργασίες τους.
Οι τζίροι του ηλεκτρονικού εμπορίου και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα παραμένουν – συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη – σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κυρίως στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Αυτό όμως τείνει να αλλάξει ραγδαία με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, ο οποίος νομοτελειακά διαφοροποιεί κουλτούρες και σταθερές δεκαετιών, στρέφοντας ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόκειται για μια κοσμογονία που θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια, ασχέτως με την πορεία του ιού, ο οποίος απλώς επιταχύνει κάποιες εξελίξεις που ήδη είχαν πάρει το δρόμο τους.
Το τίμημα της εξαγοράς αλλά και το ποσοστό που πήρε το CVC Capital δεν έγιναν γνωστά, όμως, κάποιοι… συνειρμοί μπορούν να γίνουν, αρκεί να τονιστεί ότι για το 50% της πλατφόρμας Skroutz, οι ιδρυτές και κύριοι μέτοχοι έδωσαν στη Dionic (και στη Eurobank που ήταν το ενέχυρο) 10 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2018, ήτοι πριν περίπου δύο χρόνια. Στόχος είναι μέσω των νέων κεφαλαίων που θα μπουν στην πλατφόρμα να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες ανάπτυξης και καινοτομίας, που θα εμπλουτίσουν τις δυνατότητες της εταιρείας.
Ποια είναι η Skroutz
H Skroutz είναι η πιο επιτυχημένη διαδικτυακή πλατφόρμα της χώρας στον τομέα της σύγκρισης τιμών και των λιανικών πωλήσεων. Ιδρύθηκε το 2005 και έκτοτε έχει κάνει σημαντική πορεία, αποτελώντας την πιο αναγνωρίσιμη πλατφόρμα στο ελληνικό διαδίκτυο, σ’ ό,τι αφορά λιανικές πωλήσεις και εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό και στις αγορές της Μ. Βρετανίας και της Τουρκίας.
Όπως προαναφέρθηκε, το Φεβρουάριο του 2018 η Dionic είχε προχωρήσει στην πώληση του 50% της πλατφόρμας, ποσοστό που κατείχε από το 2006 όταν και το είχε αγοράσει μόλις 300 χιλ. ευρώ.
Μάλιστα, το γεγονός ότι το τίμημα για το 50% της πλατφόρμας έφτασε τότε στα 10 εκατ. ευρώ ήταν κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης. Όμως, έτσι κι αλλιώς οι παλαιοί μέτοχοι και ιδρυτές Β. Δήμου, Γ. Αυγουστίδης και Γ. Χατζηγεωργίου, είχαν εκφράσει την πρόθεση να εξαγοράσουν το σύνολο των μετοχών, καταθέτοντας σειρά βελτιωμένων προτάσεων.
Αρχικά το τίμημα ξεκίνησε από περίπου 4 εκατ. ευρώ, όμως τελικώς, λόγω του ότι η πώληση πήρε χαρακτήρα… πλειστηριασμού με αρκετούς ενδιαφερομένους, η τιμή «κλείδωσε» στα 10 εκατ. ευρώ.
Ένα τίμημα που θεωρείται… συμβατό με τους τζίρους και κυρίως τις προοπτικές της πλατφόρμας, η οποία έχει ετήσιο τζίρο περίπου 7,5 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη της διαμορφώνονται περίπου στο 10% αυτού.
Η Skroutz Α.Ε., απασχολεί 300 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαχειρίζεται τη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών www.skroutz.gr, στην οποία προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια προϊόντα σε πάνω από 4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα. Το www.skroutz.gr έχει εδραιωθεί στην αντίληψη των καταναλωτών ως η κορυφαία ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, καταγράφοντας σε μηνιαία βάση 8,5 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις.
Ποιο είναι το CVC Capital
Το CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μάλιστα, έχει παρουσία σε περισσότερα από 25 νοσοκομεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της ευρύτερης Μεσογείου όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η κυριαρχία στο χώρο της ιδιωτικής υγείας
Την τελευταία διετία το CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας». Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Το CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών. Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Η είσοδος στις μαρίνες και ο στόχος για ισχυρό χαρτοφυλάκιο
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ' ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε: «Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών». Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.