Ο ιαπωνικός όμιλος κατασκευής αερόσακων αυτοκινήτων Takata αναμένεται να ανακοινώσει, υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύντομα, αν όχι σήμερα, ότι ανακαλεί επιπλέον 35-40 εκατομμύρια μηχανισμούς φουσκώματος αερόσακων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τρεις πηγές ενήμερες για το θέμα χθες.
Η επέκταση της ανάκλησης θα γίνει σταδιακά επί σειρά ετών και θα είναι διπλάσια σε μέγεθος από προηγούμενη ανάκληση η οποία ήδη αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο σύνθετη ανάκληση σχετική με θέματα ασφάλειας αυτοκινήτου στην αμερικανική ιστορία. Σύμφωνα με τις πηγές, η ανάκληση θα καλύψει όλους τους μηχανισμούς των εμπρόσθιων αερόσακων στους οποίους λείπει ένα αφυδατικό μέσο.
Έως τώρα, 14 κατασκευαστές αυτοκινήτων, αρχής γενόμενης της Honda, έχουν ανακαλέσει 24 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ με 28,8 εκατομμύρια μηχανισμούς λόγω του κινδύνου ισχυρής έκρηξης και διασποράς μεταλλικών θραυσμάτων μέσα στα αυτοκίνητα.
Η νέα ανάκληση αναμένεται να περιλάβει περίπου 35 εκατομμύρια αερόσακους στη θέση του συνοδηγού και μερικούς πλευρικούς χωρίς αφυδατικό μέσο. Αναμένεται επίσης να περιλάβει και μερικούς αερόσακους που είχαν αντικατασταθεί προηγουμένως αλλά δεν είχαν το υλικό.
Ούτε η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA) ούτε η εταιρεία Takata επιβεβαίωσαν την ανάκληση, αλλά τον Απρίλιο η Υπηρεσία είπε ότι υπήρχαν περίπου 85 εκατομμύρια μη-ανακλημένων μηχανισμών της Τακάτα σε αμερικανικά αυτοκίνητα οι οποίοι θα πρέπει να αποσυρθούν έως το 2019 εάν η εταιρεία δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι ασφαλείς.
Η επέκταση της ανάκλησης, που ανακοινώθηκε αρχικά από την Wall Street Journal, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάκληση ή μη περίπου 50 εκατομμυρίων μηχανισμών επιπλέον που περιέχουν το αφυδατικό μέσο.
Τουλάχιστον 11 άτομα έχουν σκοτωθεί στον κόσμο σε δυστυχήματα που συνδέονται με ελαττωματικούς μηχανισμούς της Takata. Το πιo πρόσφατο συμβάν έγινε στις 31 Μαρτίου και κόστισε τη ζωή σε έναν 17χρονο οδηγό στο Τέξας.
Η εταιρεία έχει προθεσμία έως το 2019 να αποδείξει ότι όλοι οι μη-ανακλημένοι αερόσακοι είναι ασφαλείς, μετά από συμφωνία που υπέγραψε πέρσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ