Η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ από την περίοδο που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, το 2008, είχε όφελος σχεδόν 290 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Γερμανία σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Bundesbank). Μάλιστα, μόνο το 2017, η Γερμανία εξοικονόμησε 50 δισ. ευρώ, λόγω των μειωμένων επιτοκίων, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ειδικότερα, η ανάλυση της Bundesbank, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα αλλά αναφέρει ότι την έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt και την επικαλείται, συγκρίνει το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων που είχε το γερμανικό κράτος από το 2007, τον τελευταίο χρόνο πριν από την κρίση, με εκείνα που ακολούθησαν. Σύμφωνα με αυτή, το 2007 η Γερμανία προέβη σε επιστροφές τόκων ύψους -κατά μέσο όρο- 4,23%, έκτοτε όμως τα επιτόκιά της υποχώρησαν έως και στο 1,86% το 2017.
Έτσι, μέσω της πτώσης αυτής, το γερμανικό κράτος χρειάζεται ολοένα και λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των χρεών του. Συγκεκριμένα, ενώ το 2008 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέβη σε πληρωμές τόκων ύψους 40,2 δισ. ευρώ, οκτώ χρόνια αργότερα, το 2016, πλήρωσε λιγότερα από τα μισά, μόλις 17,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της Bundesbank, το κόστος εξυπηρέτησης των επιτοκίων της Γερμανία αναμένεται να είναι ακόμα μικρότερο το 2017, με την εξοικονόμηση τόκων της ομοσπονδιακής διοίκησης, της κρατικής, της τοπικής αλλά και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα ποσά που θα απαιτούνταν την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
(φωτογραφία AP)