Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ολοκλήρωσε πρόγραμμα επαναπατρισμού χρυσών ράβδων αξίας περίπου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις τοποθεσίες φύλαξής τους στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Όπως μετέδωσε το CNN Money, πρόκειται για πρόγραμμα που έτρεχε η Γερμανία από το 2013, με τους τελευταίους 100 τόνους να μεταφέρονται από το Παρίσι νωρίτερα αυτό το έτος, ενημέρωσε η Bundesbank.
Συνολικά μεταφέρθηκαν 743 τόνοι, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι προχωρά στον επαναπατρισμό τους χρυσού για να ενισχύσει στην οικοδόμηση δημόσιας εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει το CNN Money, είναι επίσης μια αναγνώριση ότι οι καιροί έχουν αλλάξει: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πλέον μήπως βρεθούν τα αποθέματά τους υπό σοβιετικό έλεγχο, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν χρειάζεται πλέον να κρατάει χρυσό στο Παρίσι ως προστατευτικό μέτρο που θα της επέτρεπε να το ανταλλάξει γρήγορα σε διεθνές νόμισμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν πλέον το ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν φήμες και θεωρίες συνωμοσίες στη Γερμανία σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της στο εξωτερικό. Κάποιοι παρατηρητές μάλιστα έγειραν ερωτήματα εάν έχουν χαθεί ή βρίσκονται υπό οποιονδήποτε κίνδυνο.
Το ζήτημα έφθασε τελικά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε το 2012 την επιθεώρηση των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού στο εξωτερικό.
Από την πλευρά της ωστόσο, η Bundesbank αρχικά αντέδρασε αναφέροντας ότι λαμβάνει ετήσιες ενημερώσεις από ξένες κεντρικές τράπεζες όπου φυλάσσεται ο χρυσός, προσθέτοντας ότι «ακεραιότητα, η φήμη και η ασφάλεια αυτών των ξένων αποθετηρίων είναι πέρα από κάθε αμφιβολία».
Παρόλα αυτά, το επόμενο έτος ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών της.
Πλέον, στη Φρανκφούρτη βρίσκονται λίγο πάνω από το 50% των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας. Το υπόλοιπα αποθέματα του μετάλλου διατηρούνται στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορούν να ανταλλαχθούν άμεσα με λίρες Αγγλίας ή δολάρια σε οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.