Ο κορονοϊός χτύπησε την Αυστραλία με τρόπο που ούτε καν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δεν είχε καταφέρει: έδωσε ξαφνικά τέλος σε ένα σερί ανάπτυξης και πυροδότησε μια βαθιά ύφεση από την οποία η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να συνέλθει.
Ενώ η Αυστραλία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας έως τώρα, με μόλις 100 περίπου θανάτους, η θεραπεία, το κλείσιμο δηλαδή του υπόλοιπου κόσμου, σήμαινε βαριά πλήγματα σε τρεις βασικούς μοχλούς ανάπτυξης: τουρισμό, εκπαίδευση και μετανάστευση.
Παρόλο που η οικονομία της Αυστραλίας ήταν από τις πρώτες που άνοιξαν μετά τα παγκόσμια lockdowns και μάλιστα νωρίτερα απ' όσο περίμενε η κυβέρνηση, συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο και ένα νέο κύμα κρουσμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όποια ανάκαμψη.
Οι γυναίκες ιδιαίτερα έχουν πληγεί πολύ περισσότερο. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών έφτασε το 8,3% τον Μάιο από 5,4% τον Φεβρουάριο. Στους άντρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 7% και 4,8%.
Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς διαρκούς αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης η Αυστραλία μεταμορφώθηκε σε μια ανοιχτή οικονομία με κύριο μοχλό τις υπηρεσίες και εγκατέλειψε σε μεγάλο βαθμό την κατασκευαστική της ικανότητα.
Ο κλάδος των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος της Αυστραλίας ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων – αλλά είναι τώρα ιδιαίτερα ευάλωτος στο κλείσιμο των εθνικών συνόρων και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό του κορονοϊού.
«Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι αυτές για τις οποίες ανησυχούμε περισσότερο» δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Κάθριν Μαν.
Η Μαν προβλέπει γρήγορη ανάκαμψη για τον μεταποιητικό τομέα γενικώς αλλά για τους κλάδους των υπηρεσιών και όσων σχετίζονται με την κατανάλωση η ανάπτυξη θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακάμψει.
«Τα όσα χάθηκαν στις αρχές του έτους θα ανακτηθούν ποτέ ξανά από την άποψη των εσόδων μιας εταιρείας».
Οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν επίσης για την αργή ανάκαμψη.
«Θα διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια για αρκετό καιρό» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι θα αποφεύγουν περισσότερο το ρίσκο, δεν θα θέλουν να δανειστούν». Ο μικρότερος αριθμός μεταναστών που θα μπαίνει στη χώρα θα προκαλέσει μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και μια πιο δύσκολη αγορά εργασίας.