Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, μπορεί να καλύψει με ηλεκτρική ενέργεια, σχεδόν το αντίστοιχο των ¾ παραγωγής ενέργειας από ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα, με παράλληλη μεγάλη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο CEO του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών του ομίλου Κοπελούζου, Ιωάννης Καρύδας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου (hub) πράσινης ενέργειας, καθώς η παραγόμενη αμφίδρομη ενέργεια που θα μεταφέρεται θα προέρχεται από ΑΠΕ και θα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική.
Η εταιρία έχει κάνει προκαταρκτικές μελέτες καθώς άρχισε να ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα αυτή από το 2008. Το σχέδιο προβλέπει την μερική κάλυψη με πράσινη ενέργεια, αναγκών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει μήκος 950 χιλιομέτρων με σύνδεση με την Αττική για λόγους τεχνικούς, γεωπολιτικούς κι όχι μόνον εμπορικούς και η επένδυση θα στοιχίσει 3,5 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται να μετέχει στη διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου
Ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και θέλει να συμμετέχει επενδυτικά στο project . Δεν είναι άλλωστε το μόνο project που ενδιαφέρει τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, ενώ ενδιαφέρεται για διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν υπερδιπλασιασμό των φορτίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και Ελλάδας και Αλβανίας.
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης , μιλώντας από το συνέδριο του Economist, όπου στάθηκε στη σημασία των δικτύων που πρέπει να πολλαπλασιαστούν και ανέφερε όλες τις ενέργειες που κάνει ο ΑΔΜΗΕ μετέχοντας σε μία σειρά από επενδύσεις και projects. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να μη χαθεί ο στόχος της πράσινης μετάβασης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Υπενθύμισε τα έργα της υποθαλάσσια διασύνδεσης της Κρήτης και της διασύνδεσης των Κυκλάδων.