Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και οι ολοένα και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες προκαλούν ανησυχίες ότι η περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία ίσως γίνει ακατάλληλη για την παραγωγή της σαμπάνιας.
Περισσότερες από 325 εκατομμύρια φιάλες σαμπάνιας στάλθηκαν από την Καμπανία το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 6 δισ.ευρώ σε πωλήσεις, σύμφωνα με την εμπορική ένωση σαμπάνιας Comité Champagne. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία.
Η Comité πρότεινε μια «συνετή προοπτική» για το 2023, αν και δήλωσε ότι οι καλλιεργητές και οι οίκοι της Καμπανίας «παραμένουν βέβαιοι για τη βασική υγεία των επιχειρήσεών τους».
Η υγεία του κλίματος, ωστόσο, θέτει σε αμφιβολία το μέλλον του ποτού - οι οίκοι σαμπάνιας θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν και η γεύση της σαμπάνιας ίσως αλλάξει στην πορεία.
Η έκθεση της περιοχής της Καμπανίας σε φυσικούς κινδύνους που προκαλούνται από την ξηρασία πρόκειται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global Sustainable1, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τους αμπελώνες.
Η έκθεση βαθμολογεί τις περιοχές σε κλίμακα 1-100, όπου η βαθμολογία 100 αντιπροσωπεύει τη μέγιστη έκθεση σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κίνδυνος ξηρασίας στη Σαμπάνια θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 16 σε 43 έως τη δεκαετία του 2050 και στη συνέχεια θα διπλασιαστεί σε 88 έως τη δεκαετία του 2090 - εάν δεν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες κλιματικές πολιτικές.
Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να παρεμποδίσει την παραγωγή. Ο καιρός γίνεται όλο και πιο ασταθής, με πυρκαγιές, πλημμύρες και παγετούς να γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη και αν τα σταφύλια μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι συνθήκες μπορούν να μεταβάλουν την ανάπτυξη του καρπού και να προκαλέσουν ζημιές.
Η πρόσθετη θερμότητα μπορεί επίσης να αλλάξει την οξύτητα των σταφυλιών, η οποία προσδίδει στη σαμπάνια τη φρεσκάδα της.
Οι διεθνείς μάρκες γνωρίζουν τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις επιχειρήσεις τους.
Η αλλαγή των θερμοκρασιών σημαίνει επίσης ότι η σαμπάνια γίνεται φυσικά πιο γλυκιά, ενώ σύμφωνα με τους κριτικούς, ορισμένες σαμπάνιες έχουν ήδη πολύ διαφορετική γεύση από τη σαμπάνια που έπιναν οι άνθρωποι πριν από χρόνια.
«Όσον αφορά τη γεύση, αυτό που παρατηρείτε συχνά είναι πολύ πιο ώριμα χαρακτηριστικά», δήλωσε στο CNBC ο κριτικός σαμπάνιας Tομ Χιούσον, προσθέτοντας ότι φέρνει τη σαμπάνια πιο κοντά σε άλλα λευκά κρασιά και την κάνει «ένα πιο διαφανές κρασί».
Η κριτής οίνου και κριτικός Σούζι Άτκινς έχει επίσης παρατηρήσει ότι η γεύση της σαμπάνιας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες.
«Έχω παρατηρήσει μια ανεπαίσθητη αλλαγή στα 30 περίπου χρόνια μου και ... άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στη γευσιγνωσία κρασιού έχουν επισημάνει μια σαφή μετατόπιση του στυλ προς το πιο πλούσιο", δήλωσε η Άτκινς.