Τον προϋπολογισμό για την επταετία 2021-2027, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, αυτό το επίπεδο δεσμεύσεων συνεπάγεται σε πληρωμές ύψους 1.105 δισ. ευρώ (1,08% του ΑΕΕ), σε τιμές του 2018.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι προτείνει έναν πραγματιστικό και επικεντρωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό με μοντερνοποιημένα προγράμματα ώστε να είναι εποτελεσματικός ως προς τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνει ακόμα ότι «σε μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη αναμένεται να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στο να παρέχει ασφάλεια σε έναν ασταθή κόσμο, σε μια εποχή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η πρόταση της Κομισιόν φέρνει στο ίδιο επίπεδο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως αυτές αντανακλώνται στη θετική ατζέντα που έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016, πάνω στην οποία υπήρξε συμφωνία από τους ηγέτες των 27 στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2016 και στη Διακήρυξη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου του 2017» ενώ προσθέτει πως «με το να επικετρώνεται στις περιοχές όπου η Ένωση έχει πιο πολλές πιθανότητες να επιτύχει, είναι ένας προϋπολογισμός για μια Ευρώπη που προστατεύει, ισχυροποιεί και υπερασπίζεται».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε πως «σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ένωση. Ο νέος προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία να μορφοποιήσουμε το μέλλον μας ως μια νέα, φιλόδοξη Ένωση των 27 κρατών που θα τα ενώνει η αλληλεγγύη. Με τη σημερινή πρόταση, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό πλάνο για το πώς θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» και συμπληρωσε λέγοντας πως «ο οικονομικός άνεμος μας δίνει ανάσες αλλά δε μας εξασφαλίζει από την ανάγκη να είμαστε συγκρατημένοι σε ορισμένους τομείς. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερή οικονομική διαχείριση και θα αντιδράσουμε με υπευθυνότητα απέναντι στα χρήματα των φορολογούμενών μας. Πιστεύω πως θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να χρηματοδοτήσει νέα ζητήματα που θεωρούνται σημαντικά, τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης πρέπει να αυξηθούν ενώ οι επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, οι νέοι, η ψηφιακή οικονομία, η διαχείριση των συνόρων και η ασφάλεια καθώς και η Άμυνα θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την επάρκεια και την ασφάλεια στο μέλλον και στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Erasmus+ και του προγράμματος European Solidarity Corps (που βοηθά τους νέους να δουλέψουν σε πρότζεκτ που ωφελούν τους πολίτες ανά την Ευρώπη), θα διπλασιαστεί. Αντίθετα, η Επιτροπή προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχή κατά 5%.