Την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που απειλούν την ανάπτυξη ζήτησε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας παράλληλα «αισιόδοξη» για το μέλλον.
«Πρέπει να εργαστούμε μαζί προς την αποκλιμάκωση και την επίλυση των τρεχουσών εμπορικών διαφορών και να ξεκινήσουμε μια εποικοδομητική συζήτηση», υπογράμμισε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπαλί όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Στην πραγματικότητα είμαι αισιόδοξη ότι υπάρχει όντως επιθυμία για βελτίωση και ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων στον κόσμο», επισήμανε υπογραμμίζοντας τις «προόδους» που σημειώθηκαν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, αλλά και με την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (TPP).
«Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να μετατρέψουμε την ένταση σε επαναπροσέγγιση», τόνισε.
«Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να διορθώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, όχι να το καταστρέψουμε», δήλωσε στη συνέχεια η Κ. Λαγκάρντ.
Αυτό σημαίνει την εξέταση των στρεβλωτικών επιπτώσεων των κρατικών επιδοτήσεων, τη βελτίωση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολές των θέσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Ως τρίτο στόχο έθεσε την ανάγκη εφαρμογής εσωτερικών πολιτικών «για να διασφαλίσουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιο αποτελεσματικό στην παροχή σε όλου τους ανθρώπους».
«Γνωρίζουμε ότι το εμπόριο έχει συμβάλει στη μετατροπή του κόσμου μας - με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διάδοση νέων τεχνολογιών», σημείωσε η Κ. Λαγκάρντ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία υπογραμμίζοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν ήδη οικονομικές επιπτώσεις.
«Φέτος η ανάπτυξη δεν μοιάζει να είναι τόσο καλή» όσο πέρυσι και «η διαφορά είναι το εμπόριο, οι εντάσεις, ο προστατευτισμός, τα αντίμετρα», επεσήμανε.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ παγκοσμίως στο 3,7% για το 20178 και το 2019, δηλαδή ποσοστό ίδιο με του 2017, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ΟΟΣΑ.
Φωτογραφία AP