Η απόφαση να επιδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ» οι «πράσινοι» δανειολήπτες -πολιτική που υιοθετήθηκε αρχικά για να τα στεγαστικά δάνεια και επεκτείνεται τώρα και στα επιχειρηματικά που θα στηριχθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» αποτέλεσε μια «τομή» για τα προγράμματα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Πρακτικά, ήταν η πρώτη φορά που ελήφθη απόφαση να στηριχθούν οι συνεπείς. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια ακόμη «καινοτόμα» απόφαση: να στηριχτούν περισσότερο αυτοί που δίνουν δουλειές ακόμη και μέσα στην κρίση. Η απόφαση θα υλοποιηθεί με δύο τρόπους: οι έχοντες προσωπικό, θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση για το επιχειρηματικό τους δάνειο συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν δημιουργήσει ούτε μια θέση εργασίας. Επίσης, όσοι δεν απασχολούν προσωπικό, θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών.
Η συγκράτηση και η μείωση της ανεργίας την επομένη της πανδημίας, συνιστά κεντρικό στόχο για την κυβέρνηση. Όπως επίσης, αποτελεί προτεραιότητα το να αναγνωριστεί η συνεισφορά όσων κράτησαν τους εργαζομένους τους μέσα στην πανδημία. Μέχρι τώρα, επιδιώχθηκε ο στόχος να επιτευχθεί με «αναγκαστικά μέτρα». Όσοι πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να απολύσουν μέχρι και τον Αύγουστο. Επίσης, περιορισμούς έχουν και όσοι έκαναν χρήση του προγράμματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Τώρα η στρατηγική αλλάζει και έρχεται η ώρα της μεγαλύτερης οικονομικής ενίσχυσης όσων απασχολούν εργαζόμενους.
Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για ένα επιχειρηματικό δάνειο 500.000 με 5ετή περίοδο αποπληρωμής και επιτόκιο 7% η δόση διαμορφώνεται στα 9928 ευρώ. Η επιχείρηση που δεν απασχολεί προσωπικό θα λάβει συνολική επιδότηση 4800 ευρώ, η επιχείρηση που απασχολεί από ένα έως 10 άτομα προσωπικό θα λάβει ενίσχυση 40.000 ευρώ (περίπου 9 φορές περισσότερα) και η επιχείρηση που απασχολεί από 11 έως 50 άτομα προσωπικό θα εισπράξει συνολικά 64538 ευρώ. Είναι σαφές λοιπόν ότι όποιος δίνει περισσότερες δουλειές ενισχύεται πολύ περισσότερο και αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Ουσιαστικά, το κράτος επιδοτεί έμμεσα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών. Τα ποσοστά κάλυψης των παγίων δαπανών ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες προκειμένου να καταλήξει στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, είναι από τώρα δεδομένο ότι όποια επιχείρηση δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, θα αποκλείεται εξ’ αρχής από το πρόγραμμα. Επίσης είναι πολύ πιθανό ότι το ποσοστό επιδότησης θα είναι συνδεδεμένο και με τον τελικό αριθμό των θέσεων εργασίας που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.