Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Σε ένα θρίλερ στο οποίο η μία παράταση ακολουθεί την άλλη (και το ερώτημα είναι πότε θα ...χτυπηθούν τα πέναλτι) εξελίσσονται οι διαδικασίες για την Folli Follie. Η κρίσιμη Γενική Συνέλευση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα χθες, αν και παρήγαγε πολλές «ειδήσεις», ουσιαστικά αφήνει ανοικτά όλα τα προς διευθέτηση θέματα, αφήνοντας αντίστοιχα ανοικτά και όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της εταιρείας. Ακόμη και τα πλέον αρνητικά...
Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, που σε ορισμένες στιγμές έλαβε δραματικό χαρακτήρα, οι μέτοχοι της εταιρείας, ενέκριναν τις αναθεωρημένες λογιστικές καταστάσεις του 2017, αλλά δεν ενέκριναν τη διαχειρισης της εταιρίας για το ίδιο διάστημα, ούτε απάλλαξαν τα μέλη του ΔΣ από όποια ευθύνη αποζημιώσεως για την διαχείριση της Εταιρείας. Επίσης δεν απήλλαξαν τα μέλη του ΔΣ και τον Ορκωτό Λογιστή - Ελεγκτή από όποια ευθύνη αποζημιώσεως σχετικά με την σύνταξη και τον ειδικό έλεγχο των αναμορφωμένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης της ίδιας χρονιάς. Όσο για τα αποτελέσματα του 2018, η έγκρισή τους μετατέθηκε σε νέα Γενική Συνέλευση, στις 3 Οκτωβρίου. Ημερομηνία στην οποία τοποθετείται πλέον ο επόμενος γύρος.
Πρακτικά, η έγκριση των αποτελεσμάτων διαμορφώνει μια προϋπόθεση για την κατάθεση του αιτήματος εξυγίανσης, μέσω υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 106 β), που η διοίκηση της Folli Follie σχεδίαζε κατ'' αρχήν για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Χωρίς, όμως τη συναίνεση των ομολογιούχων πιστωτών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης (σ.σ. που ακόμη εκκρεμεί και δεν διευθετήθηκε χθες) κάτι τέτοιο απλά δεν μπορεί να συμβεί. Για το θέμα αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται (σ.σ. προς το παρόν έχει προταθεί) ειδική συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών στο Λονδίνο σε μία ακόμη προσπάθεια να έρθει η εταιρεία σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Folli, Αβραάμ Γούναρης, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας δήλωσε χθες: «Εκτιμούμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Δεν βολεύει κανέναν η πτώχευση, είναι όμως γεγονός ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν ...αγεφύρωτες, και οι υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε τις τελευταίες ημέρες η πλευρά της εταιρείας δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές.
Την ίδια στιγμή, η καταψήφιση της απαλλαγής των μελών του ΔΣ, δείχνει ότι σε κάθε περίπτωση οι «λογαριασμοί» παραμένουν ανοικτοί και για τις ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου που την περίοδο εκέινη βρισκόταν (και επίσημα) στο τιμόνι του ομίλου.
Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, γραπτή δήλωση του οποίου αναγνώσθηκε προς τους μετόχους: «Απέχουμε από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος περί απαλλαγής των μελών του ΔΣ για λόγους τάξης καθώς τα θέματα αυτά διερευνώνται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Προφανώς έχουμε άποψη επί του συγκεκριμένου ζητήματος αλλά δεν είναι εδώ ο τόπος και ο χρόνος για να την εκφράσουμε καθώς δεν επιθυμούμε να προκαταλάβουμε την κρίση οποιασδήποτε Αρχής. Για το λόγο αυτό, απέχουμε και ζητούμε να επανέλθει το θέμα αυτό προς ψήφιση όταν η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και το ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει». Η τοποθέτηση Κουτσολιούτσου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μετόχων, που εστιάζουν στις ευθύνες του πρώην CEO και φέρονται αποφασισμένοι να «επανέλθουν».
Μέχρι τότε, η μόνη επιλογή για να μην οδηγηθεί η εταιρεία σε πτώχευση (σ.σ. θέση την οποία επανέλαβε η διοίκηση, φροντίζοντας να διευκρινίσει ότι ...δεν πρόκειται περί τελεσιγράφου) είναι να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Το χάσμα
Η εταιρεία έχει προσφέρει στους πιστωτές της ακίνητα (που η ίδια αποτιμά σε 90 εκατ. ευρώ) και ένα μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο (20 εκατ. ευρώ), προκειμένου να δεχτούν τις επιλογές της για την επόμενη ημέρα. Χονδρικά, με μια συνολική εν δυνάμει αποζημίωση της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο) οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. Ευρώ) προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης.
Οι ομολογιούχοι, από την πλευρά τους διαφωνούν ως προς το πραγματικό ύψος της αξίας των ακινήτων που προσφέρονται ως εγγύηση υπό την έννοια ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν «βάρη» ή -προσωρινές έστω- δεσμεύσεις. Επίσης έχουν ζητήσει να παρασχεθούν ως εγγύηση οι μετοχές που κατέχει η Folli Follie στη Dufry, έστω κι αν αυτές παραμένουν επί του παρόντος δεσμευμένες, ή ακόμα και τα έσοδα από την πώληση της Links of London. Επιπλέον έχουν ζητήσει και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που θα τρέξει τις δραστηριότητες της Folli την επόμενη ημέρα, τη λεγόμενη OpsCo, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας, βάσει της πρότασης θα διατηρήσουν οι βασικοί μέτοχοι.
Η χθεσινή ημέρα έδειξε ότι η διοίκηση (και οι βασικοί μέτοχοι) δεν φέρονται διατεθειμένοι να αποχωρήσουν ούτε στο σκέλος των μετοχών της Dufry, ούτε στην παραχώρηση μετοχών της OpsCo. Ερώτημα, λοιπόν παραμένει, το πως θα γεφυρωθεί το χάσμα, εάν κάποια πλευρά δεν προχωρήσει σε μια «γενναία» παραχώρηση.