της Ειρήνης Καρανασοπούλου
Κλίμα εφησυχασμού – για την ακρίβεια, καθησυχασμού – επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφερόμενες στην ελληνική υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση, όπως και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, έχουν κλείσει – κι ότι αυτό που μένει εκκρεμές είναι τα εφεδρικά μέτρα. Για αυτά, όπως λένε, «δίδουμε χρόνο στον κ. Τσίπρα να βρει έναν τρόπο να τα εισαγάγει στην κοινή γνώμη» - και για αυτό, εξηγούν, αναχώρησαν κι οι επικεφαλής των κλιμακίων από την Αθήνα, δεδομένου μάλιστα ότι οι συζητήσεις μπορούν κάλλιστα να γίνουν κι εξ αποστάσεως.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι, ενημερώνοντας ατύπως, διευκρίνιζαν πως τα μέτρα της αξιολόγησης – τα περίφημα 5,4 δις – είναι σχεδόν αποκλειστικά εντοπισμένα σε φόρους. Αυτό κάνει τους θεσμούς – όλους τους θεσμούς - εξαιρετικά επιφυλακτικούς για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Για το λόγο αυτό ζητείται η νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων «δια παν ενδεχόμενον» από το σκέλος των δαπανών, που εντοπίζονται στις περικοπές μισθών και συντάξεων του δημοσίου.
Οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν πως το γεγονός ότι τα έκτακτα μέτρα, εφόσον νομοθετηθούν, θα πλήξουν τους δημοσίους υπαλλήλους είναι κι αυτό που κάνει την κυβέρνηση Τσίπρα να ανθίσταται με τόσο έντονο τρόπο – διότι, λένε, στην Ελλάδα παραδοσιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι συνιστούν μια συμπαγή εκλογική πελατεία, την οποία κανένα κόμμα, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου, δε θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει.
Για το λόγο αυτό, προσέθεταν, είναι εξαιρετικά πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει το δρόμο των εκλογών – ακόμη κι αν αυτό θα σημαίνει απώλεια της εξουσίας – παρά την υιοθέτηση μέτρων που θα θίγουν τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, στελέχη της Κομισιόν με γνώση των ελληνικών πραγμάτων, έλεγαν πως ήδη έχουν σχηματιστεί δυο «γραμμές» εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, κάτι που καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των γεγονότων.
Οι ίδιοι παραδέχονταν πως πλέον ο κ. Τσίπρας δεν έχει να περιμένει βοήθεια από πουθενά, δεδομένου ότι τόσο ο κ. Σόιμπλε – που υπαγορεύει ουσιαστικά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων – όσο και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να μην διευκολύνουν την Ελλάδα στο ζήτημα των επιπρόσθετων μέτρων, ασχέτως κόστους. Επιπροσθέτως, η Ουάσιγκτον έχει συμπαραταχθεί πλέον με το Ταμείο, ενώ είναι κοινό μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως οποιοδήποτε «αντάλλαγμα» στο ζήτημα του χρέους θα έχει τη μορφή ψυχίων σε απώτερο χρόνο.