Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την αυτονόμησή της από την πολιτική επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο η ελληνική οικονομία και η επενδυτική κοινότητα.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μοιάζει να έχει απελευθερώσει δυνάμεις και να πυροδοτεί ένα κύκλο ανασύνταξης της αγοράς, με το χρηματιστήριο σε υψηλά 28 μηνών, την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 5,26%, αρκετές πετυχημένες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, και πολλά σχέδια στα σκαριά για επενδύσεις, και συνεργασίες.
Στο μέτωπο των τραπεζών, παρ' ότι εγκλωβισμένες στα κόκκινα δάνεια, εντούτοις καταγράφονται επίσης βήματα προς την κατεύθυνση να «καθαρίσει» το χαρτοφυλάκιό τους από βαρίδια ετών. Συνδυαστικά με αυτό, την κινητικότητα ενισχύει η υποχρέωση των τραπεζών να αποχωρήσουν από δραστηριότητες που δεν ανήκουν στο κυρίαρχο core business τους. Ιχθυοκαλλιέργειες, Υγεία και άλλοι κλάδοι, βρίσκονται στο προσκήνιο.
H αγορά έχει... ξεπεράσει πλέον το ΣΥΡΙΖΑ
«Η αγορά πλέον – ίσως για πρώτη φορά - δε φοβάται το ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς τον ξεπερνά! Βλέπει ότι άλλαξε ρότα, και ότι κινείται εκ διαμέτρου αντίθετα με ότι είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Οχι μόνο λοιπόν δεν τον φοβάται, αλλά γνωρίζει ότι και εκλογές να γίνουν, αυτό θα είναι καλό για τη χώρα, όχι κακό. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο – όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα – που να προβληματίζει την αγορά».
Τα λόγια ανήκουν στο χρηματιστή και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που δίνει το στίγμα της αγοράς στο Liberal, εξηγώντας γιατί εδώ και κάποιους μήνες υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως άλλος δρόμος από την ευρωπαική πορεία δεν υπάρχει, και παρ'' ότι έχασε δύο χρόνια που στοίχισαν ακριβά στην οικονομία, έστω και αργά άλλαξε ρότα. Πλέον ξέρει ότι αν θέλει να έχει ελπίδες ώστε να υπάρχει αύριο, πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης, να κερδίσει πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη, και να προσελκύσει επενδύσεις διευκολύνοντας την κατάσταση» συμπληρώνει ο κ. Ζαχαράκης.
Το κομβικό σημείο σύμφωνα με το χρηματιστή είναι ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έπεισε ότι δεν πάει για ρήξη και πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει στην εξουσία επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. "Τυχαίο δεν είναι πως οι φωνές περί δραχμής, και οι ρητορείες γύρω από το εθνικό νόμισμα, που ακούγονταν μέχρι και πριν από ένα χρόνο, πλέον δεν υπάρχουν", συμπληρώνει.
Κινητικότητα για συμφωνίες και deals
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, μπορεί ακόμη να μην φαίνεται στο ευρύ κοινό, εντούτοις υπάρχει μια γενικευμένη κινητικότητα σ'' όλα τα επίπεδα αναφορικά με επιχειρηματικές συμφωνίες, συμφωνίες για εξαγορές, συνεργασίες και άλλες εξελίξεις που άπτονται της οικονομίας. Κλειδί για αυτό, αποτέλεσε το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Υπάρχει κινητικότητα σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες που ασχολούνται με επιχειρηματικές συμφωνίες, κάτι που είχαμε να δούμε χρόνια», τονίζει ο ίδιος. Κάνει μάλιστα λόγο για ενίσχυση της ζήτησης στα ακίνητα του ιστορικού κέντρου, ακόμη και για ανακαινισμένα διαμερίσματα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, δηλαδή για ενδείξεις επιστροφής έστω και αργά σε μια κανονικότητα.
Έχει τα στελέχη η κυβέρνηση να «τρέξει» τις εξελίξεις;
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ζαχαράκης αναρωτιέται κατά πόσο η κυβέρνηση «έχει τα στελέχη εκείνα που θα βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση καθώς η θέληση από μόνη της δεν φτάνει, προκειμένου να έρθουν μαζικά επενδύσεις. "Χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό που δεν έχει να κάνει με πολιτικές αποχρώσεις και ιδεολογίες, αλλά με ικανότητες", εξηγεί.
Εκτιμήσεις ότι κάτι αρχίζει να κινείται δεν έχει μόνο ο επικεφαλής της Fast Finance, αρκετοί αναλυτές εισπράττουν παρόμοια εικόνα. Ολοι ωστόσο γνωρίζουν ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε η οικονομία να πάρει μπροστά, η κινητικότητα αυτή να μεταφραστεί σε επενδύσεις, οι επενδύσεις σε δουλειές, και η ανάπτυξη να φτάσει στην τσέπη του μέσου πολίτη. Και αυτό καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι επενδύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία παρά μόνο όταν περάσουν 2 με 3 χρόνια από τότε που θα κλείσει μια συμφωνία.
Σε αυτό πάντως το νέο περιβάλλον, μια σειρά από γεγονότα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως πρόδρομοι δείκτες για το τι θα επακολουθήσει εφόσον η κυβέρνηση στείλει με την πολιτική της το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να ατονήσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Τέτοιες είναι οι πρόσφατες εταιρικές εκδόσεις που έδωσαν την δυνατότητα σε κάποιες επιχειρήσεις να "σηκώσουν" χρήματα από την εγχώρια αγορά, ξεπερνώντας την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Στις επιχειρήσεις αυτές εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους κάποιες χιλιάδες μικροεπενδυτές, δείγμα που επίσης υποδηλώνει μια μεταβολή συνθηκών.
Το πολιτικό ρίσκο έχει εκλείψει – Ευπρόσδεκτες οι εκλογές
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ζαχαράκη, το πολιτικό ρίσκο έχει πλέον εκλείψει, και όπως χαρακτηριστικά λέει "ό,τι ήταν να δούμε το είδαμε. Μπορεί να μας στοίχισε κάτι παραπάνω αλλά προφανώς ήταν αναγκαίο. Ήταν ένα πανάκριβο – αλλά απαραίτητο - φροντιστήριο σε σχέση με την νοοτροπία του κόσμου και τις φανφάρες των πολιτικών». Ο επικεφαλής της Fast Finance εκτιμά ότι η αγορά γνωρίζει ότι ακόμα και εκλογές να αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Το πολιτικό ρίσκο έχει πλέον απαλειφθεί.