Στην επικαιροποίηση των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία φέτος και το 2025 προχώρησε το ΙΟΒΕ, το οποίο για το επόμενο έτος αναμένει ανάπτυξη 2,4%, πληθωρισμό 2,4% και ανεργία στο 9,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Ίδρυματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024 έχουν ως εξής:
- Ανάπτυξη 2,3% με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,2% και μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά -2,7%.
- Αύξηση των επενδύσεων κατά 19,2% με αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 8,8%.
- Αύξηση των εισαγωγών κατά 5,8% και των εξαγωγών κατά 1,8%.
- Η ανεργία αναμένεται να κλείσει φέτος στο 10% και ο πληθωρισμός στο 3%.
Για το 2025 προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 2,4% με μικρότερη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, και σημαντική αύξηση των παγίων επενδύσεων κατά 11%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,3% και ο πληθωρισμός στο 2,4%.
Το βασικό σενάριο για 2024
Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ βασίζονται στις παρακάτω παραδοχές:
- Η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ (Σεπτέμβριος 2024): Για το 2024, ανάπτυξη 0,8% (από 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο) και πληθωρισμός 2,5% (αμετάβλητος από το προηγούμενο τρίμηνο). Για το 2025, αναμένεται ανάπτυξη 1,3% και πληθωρισμός 2,2%.
- Τα επιτόκια ακολουθούν την τάση των σημερινών προθεσμιακών συμβολαίων, δηλαδή το Euribor σταδιακά υποχωρεί από κοντά στο 3,9% στην αρχή του έτους προς την περιοχή του 2,7% (από προσδοκία για 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο) στα τέλη του 2024 και 1,8% στα τέλη του 2025.
- Οι διεθνείς τιμές των ενεργειακών αγαθών ακολουθούν το βασικό σενάριο της EIA, με σταθεροποιητικές τάσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και το 2025, χαμηλότερα από το επίπεδό τους το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
- Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
- Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις το 2025.
- Ο εισερχόμενος τουρισμός το 2024 και 2025 αναμένεται ότι διατηρεί τις θετικές επιδόσεις του 2023, σε πραγματικούς όρους.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία
- Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ).
- Εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
- Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
- Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού.
- Αγορά εργασίας: βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
- Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
- Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.
Η έκθεση για την ελληνική οικονομία εδώ