Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούλιο οδήγησαν σε διψήφιο ποσοστό ανόδου τη ζήτηση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Ο Ιούνιος είχε εμφανίσει αύξηση 10,5% σε σχέση με πέρυσι (5.667 MWh), ωστόσο η διαφορά της ζήτησης στον προηγούμενο μήνα αποδίδεται και στη μειωμένη κατανάλωση που καταγράφηκε το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση στο διασυνδεδεμένο τον Ιούλιο ήταν αυξημένη 14,1% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Με την επίδοση αυτή το επτάμηνο πέρασε σε καθαρά θετικό έδαφος με τη ζήτηση να κινείται στο 2,9%.
Μάλιστα σε επίπεδο οριακής τιμής παρατηρείται άνοδος κατά 145% αφού ο Ιούλιος τερμάτισε στα 101,86 ευρώ/ΜWh, η υψηλότερη μέση οριακή τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη λειτουργίας του Target Model. H αξία των πωλούμενων ποσοτήτων ενέργειας σε επίπεδο μήνα εκτοξεύτηκε στα 600 εκατ. ευρώ όταν τον Ιούνιο ήταν στα 383 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο του 2020 ήταν μόλις 196 εκατ. ευρώ.
Κυρίαρχη εικόνα στην παραγωγή είχε το φυσικό αέριο με 47%, οι ΑΠΕ με 27% ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στο 13%. Την εικόνα συμπληρώνουν τα υδροηλεκτρικά με 9% και οι λιγνίτες 8%. Στην επτάμηνη περίοδο η παραγωγή από φυσικό αέριο έχει δεσπόζουσα θέση με 43% οι ΑΠΕ είναι στο 32%, ο Λιγνίτης με 11% και οι εισαγωγές στο 10%.
Οι απώλειες των μεριδίων στην παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη (-2%) στο επτάμηνο καθώς και μέρος από τις εισαγωγές ρεύματος έχουν καλυφθεί από τις ΑΠΕ οι οποίες παρά την πτώση τους τον Ιούνιο (-5%) είναι αυξημένες κατά 14% αλλά και από το φυσικό αέριο (13%) ενώ ιδιαίτερα ισχυρή είναι η υδροηλεκτρική παραγωγή η οποία κινείται στο 91% σε σχέση με πέρυσι.
Σε επίπεδο μεριδίων η ΔΕΗ λόγω της υψηλής ζήτησης στη λιανική της μεσαίας και υψηλής τάσης εμφάνισε υψηλότερο μερίδιο τον Ιούνιο (65,25% από 63,81%) και ακολούθησαν Protergia (7.85%) και Ήρων (6,77%) ενώ εκ νέου η Elpedison πέρασε μπροστά από την NRG (4,44% και 4,25% αντίστοιχα).
Ο Αύγουστος παραμένει ισχυρά θετικός μήνας σε ό,τι αφορά τη ζήτηση και τις οριακές τιμές. Στις 9 Αυγούστου σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή της χρονιάς με τη μέση οριακή να χτυπάει τα 157,49 €/MWh και το υψηλό ημέρας να κινείται κοντά στα 200 ευρώ.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ενέργειας με μονάδες φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη στις αγορές ποσοτήτων φυσικού αερίου καθώς οι τιμές είναι αυξημένες σε δολαριακούς όρους κατά 63% από την αρχή του έτους ενώ τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων παρουσιάζουν αύξηση 72%.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.