Πρόσκληση στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, να αξιοποιήσει το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Μμε), έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, Jyrki Katainen.
«Τα πάντα εξαρτώνται από τους ιδιώτες επενδυτές, από την επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο Info Day, που οργάνωσαν στην Αθήνα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η ΕΤΕπ.
Ο αντιπρόεδρος, ο οποίος συναντάται κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης με την πολιτική ηγεσία, επιχειρηματικούς και τραπεζικούς φορείς προκειμένου να αναλύσει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη γι' αυτό που προσφέρει το εν λόγω Σχέδιο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), γιατί «προσφέρει ένα προϊόν που δεν το έχει η αγορά: τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κινδύνου». «Στην Ελλάδα», σημείωσε, «τα “κόκκινα” δάνεια επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα μόχλευσης και το ΕΤΣΕ κλείνει αυτό το χάσμα».
Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό τοπίο, είπε μεταξύ άλλων, ότι περισσότερες από 136.000 επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή μέσω αυτού του Ταμείου και υπάρχουν 16 συμφωνίες μεταξύ του ΕΤΣΕ και εμπορικών τραπεζών.
Το πρώτο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ΕΤΣΕ και στην Ελλάδα, για τη δημιουργία επενδύσεων και θέσεων εργασίας, είπε.
Ασφαλώς, προσέθεσε, το ΕΤΣΕ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα μέτρα υπέρ της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι «είδαμε θετικές ενδείξεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Katainen τόνισε στο σημείο αυτό ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολα, αντιδημοφιλή και πολλές φορές οδυνηρά, αλλά, όταν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να λυθεί».
Ως βασικό σκαλοπάτι στην επενδυτική διαδικασία των Μμε θεωρεί τη δημιουργία «πλατφόρμας», που μπορεί να γίνει είτε από τράπεζες είτε από ιδιώτες, προκειμένου να συντονίσει τις επενδυτικές ανάγκες. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη δημιουργία τέτοιας πλατφόρμας που έγινε για την ενεργειακή εξοικονόμηση, στην περιοχή γύρω από το Παρίσι, από την οποία επωφελήθηκαν γύρω στα 40.000 νοικοκυριά. Αυτή η δομή, τόνισε, μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕπ είναι έτοιμες να βοηθήσουν», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Ο υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά τελευταία, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός κλάδος είναι αυτός που κατ'' εξοχήν μπορεί να επωφεληθεί, σημειώνοντας ότι από τις 42 προτάσεις που έχουν υποβληθεί, οι 20 αφορούν την ενέργεια και μία πλατφόρμα θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια που είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην Ευρώπη.
Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας ως κυβέρνηση, είπε από την πλευρά της και η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.
«Το ΕΤΣΕ εγγυάται το ρίσκο της χώρας, είναι το οξυγόνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, μπορεί να χρηματοδοτήσει Μμε, καινοτόμες ιδέες, τουρισμό και άλλους τομείς και είναι πολύ κατατοπιστική η ιστοσελίδα του για τους υποψήφιους επενδυτές», είπε στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα αυτής της χρηματοδότησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Δεν χρειάζεται να μπει μπροστά το κράτος, ούτε κυβερνητική έγκριση, ούτε στήριξη, αλλά αναλαμβάνει κατ'' ευθείαν η ΕΤΕπ», τόνισε.