Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και τη μεγαλύτερη πρόκληση αναλύει σε συνέντευξή του στο Liberal ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Όπως αναφέρει, η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών, της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων οδηγούν στην ανάκαμψη. Αναφορικά με τις προκλήσεις της οικονομίας, ο ίδιος εντοπίζει την αύξηση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών, την ενεργειακή κρίση, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον «πληθωρισμό της απληστίας». Τι αναφέρει για τις ερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Βαδίζουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς. Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα εν μέσω πολλαπλών παγκόσμιων διαταραχών και κρίσεων, έχει κάνει σημαντικά άλματα προς τα εμπρός, κινούμενη κόντρα στο ρεύμα των υπολοίπων οικονομιών της Ευρωζώνης. Η υπεραπόδοση στα έσοδα, απόρροια και του πληθωρισμού, αλλά και της ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης των συναλλαγών και των ελέγχων, η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών, αλλά και της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων, οδηγούν σε θετική αποτίμηση για το 2023. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις επενδυτικών οίκων, αλλά και διεθνών οργανισμών, τόσο σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, όσο και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Ποια είναι η βασικότερη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζει η οικονομία;
Η βασικότερη πρόκληση αφορά αυτή την περίοδο το κόστος αγαθών και υπηρεσιών. Η ενεργειακή κρίση, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός της απληστίας έχουν οδηγήσει τις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και των τελικών προϊόντων, σε δύσκολα διαχειρίσιμα επίπεδα. Και, ξέρετε, όταν οι τιμές ανεβαίνουν, δημιουργούν ένα μαξιλάρι πάνω από το σημείο εκκίνησης της αύξησης. Στο σημείο αυτό, καταλήγουν, όταν αρχίζει η πτώση. Στην ουσία, αν όχι ποτέ, σίγουρα πολύ δύσκολα επιστρέφουν στα προ ανόδου επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται οι κατάλληλες κινήσεις, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να απορροφώνται οι επιπτώσεις από τα αυξημένα αυτά κόστη, τόσο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όσο - και κατ΄ επέκταση - η οικονομία μας.
Επιτόκια: Απέδωσαν τα αναμενόμενα οι συνεχείς αυξήσεις τους;
Το εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων αποτελεί το βασικό όπλο των κεντρικών τραπεζών, όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται. Και ορθώς προχώρησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι, όμως, ενός σημείου, καθώς το ακριβότερο χρήμα παγώνει επενδύσεις και κατανάλωση και οδηγεί σε ανάσχεση του ΑΕΠ, ακόμα και σε ύφεση. Και αναφέρομαι στην Ευρωζώνη, όπου οι ιδιαιτερότητες και τα βαρίδια της οικονομίας της είναι πολλά, με αποτέλεσμα τα υψηλά επιτόκια να δημιουργούν υφεσιακές συνθήκες. Με την εκτίμηση πλέον ότι τελειώσαμε με τις αυξήσεις, αλλά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμα - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου -, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα και να κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στις 10 Δεκεμβρίου, διεξάγονται εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για ποιο λόγο οι οικονομολόγοι να ψηφίσουν;
Διότι οι φετινές εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες. Έχοντας βιώσει, την τελευταία τριετία, πολλαπλές διαταραχές από εξωγενείς παράγοντες, τα μέλη μας έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των κρίσεων, που προέκυψαν. Τόσο οι λογιστές - φοροτεχνικοί, με τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν για τους πελάτες τους σε χρόνο-ρεκόρ, όσο και οι οικονομικοί διευθυντές και οι εσωτερικοί ελεγκτές, με τις κρίσιμες αποφάσεις, που κλήθηκαν να λάβουν σε ασφυκτικά και κατεπείγοντα χρονοδιαγράμματα και οι οποίες αφορούσαν την ίδια την υπόσταση της επιχείρησης και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων. Τα όσα υλοποιήσαμε τους βοήθησαν σημαντικά σε αυτό το δύσκολο έργο τους. Γι αυτό, και δεδομένου ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει, αλλά και ότι οι διαταραχές και οι αλλαγές είναι διαρκείς και προβλέπονται να συνεχίσουν έτσι, το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά και να τους δίνει τα εργαλεία και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν ό,τι έκτακτο προκύπτει.
Και μπορεί η ΔΗΚΙΟ να παίξει ξανά αυτό τον ρόλο;
Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων είναι η μόνη παράταξη η οποία έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη διοίκηση του Φορέα μας. Με όλα όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια, και με όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία μας, εφόσον τα μέλη του ΟΕΕ μας εμπιστευτούν ξανά. Και έχουμε ακόμα περισσότερη όρεξη για δουλειά. Αυτό φαίνεται και στο ψηφοδέλτιό μας, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία πολλών υποψηφίων μας, με τη φρεσκάδα και τις νέες ιδέες νέων οικονομολόγων, που διεκδικούν την ψήφο των μελών μας. Το σύνθημά μας είναι ένα και το υποστηρίζουμε διαρκώς στην πράξη: Το ΟΕΕ ακόμα πιο ψηλά!