Τη θέση ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να επιμείνουν στην επεκτατική πολιτική, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάκαμψη από την ιστορική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία - συμπληρώνοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - εξέφρασε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.
Με τα επίπεδα χρέους να ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ το 2020, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των εισοδημάτων θα μπορούσαν να τερματιστούν απότομα.
«Η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη στις δημοσιονομικές πολιτικές», δήλωσε η Γαλλίδα πολιτικός στην Ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών των Αραβικών Κεντρικών Τραπεζών και πρόσθεσε «Οι συνεχείς επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπερβολικής απώλειας θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών έως ότου η οικονομική ανάκαμψη είναι πιο ισχυρή».
I had an interesting discussion at The Council of Governors of the Arab Central Banks and Monetary Authorities' Governors virtual meeting. I explained how the ECB’s monetary policy has reacted strongly to the pandemic and shared our view about the outlook for the global economy. pic.twitter.com/VKTcHmlyjF
— Christine Lagarde (@Lagarde) September 13, 2020
«Η διατήρηση των προγραμμάτων στήριξης εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση της ανεργίας αργότερα εντός του έτους», ανέφερε επίσης.
Η Λαγκάρντ ζήτησε εκ νέου να υπάρξει μια τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την πλευρά της η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της όπως απαιτείται, καθώς δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.