Του Απόστολου Σκουμπούρη
«Χτίζουμε την Ελλάκτωρ του 21ου αιώνα με στόχο με την προοπτική και το σχεδιασμό της να την καταστήσουμε πόλο έλξης επενδυτών». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και πρόσθεσε:
«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια κοσμογονική αλλαγή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, μέσα από έναproxy fight. Στόχος είναι η προσέλκυση αναπτυξιακών επενδύσεων σε όλους τους τομείς των υποδομών, αλλά και στην ενέργεια, στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση αποβλήτων, στη λειτουργία και συντήρηση μεγάλων έργων».
Σημείωσε πως πρέπει να «χτιστεί» κλίμα εμπιστοσύνης, συμπληρώνοντας πως «επιτέλους η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας κι εμείς είμαστε αυτοί που θα κάνουμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να μας στηρίξει».
Ο ισχυρός άντρας του ομίλου Ελλάκτωρ τόνισε πως στη χώρα μας οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πάντα το μεγάλο θύμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας με νόημα πως στην Ελλάδα περικόπτουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να δημιουργήσουμε υπερπλεονάσματα και να δώσουμε 50 ευρώ στους συνταξιούχους.
Αλλά αυτά δεν γεννούν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αυτά τα 50 ευρώ που πράγματι λείπουν θα έρθουν από νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ όταν βρέθηκαν μπροστά στην προοπτική ύφεσης ξεκίνησαν ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Παραθέτοντας στοιχεία, τόνισε πως η καθίζηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται στο 59% από το 2008 έως σήμερα, όταν το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί πολύ λιγότερο (-25%). Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία παρέθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για έργα αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ. Τόνισε ότι κάθε επένδυση σε έργα, φέρνει θετικά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα.
Ο κ. Καλλιτσάντζης σημείωσε πως «σήμερα δεν υπάρχει ταμειακή ευχέρεια αλλά αν για κάθε δυο ευρώ προσελκύσουμε 3 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα μαζί αυτά θα προσελκύουν 4 ευρώ από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οπότε τότε θα αλλάξει το πλαίσιο».
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι κολλημένα εδώ και χρόνια και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δυναμική που μπορεί να υπάρξει.
Τόνισε πως αυτά τα τεχνικά έργα μπορούν να ξεκινήσουν αύριο και αν είναι σωστές οι προτεραιότητες τότε πραγματικά κάτι θα αλλάξει και θα έρθουν πιο σύντομα θετικά αποτελέσματα.