Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Δριμύ κατηγορώ των εφοριακών στην κυβέρνηση και τη φορολογική πολιτική της για τον κίνδυνο να χαθούν έσοδα από σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται στα συρτάρια του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ολυμπιακών έργων και Ολυμπιακών ακινήτων, οι οποίες δεν έχουν μεταφερθεί για έλεγχο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που πλέον έχει την πλήρη ελεγκτική αρμοδιότητα.
Οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται στο τέλος του έτους και εφόσον η κυβέρνηση δεν μεριμνήσει, θα χαθούν σημαντικά έσοδα, με την ενεργοποίηση του κόφτη να παραμονεύει κρεμάμενος ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τις ζωές μας.
Προφανώς οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων δεν θα επιτευχθεί και σημειώνουν ότι η φοροκαταιγίδα, που μέχρι το τέλος του 2016 θα πλήξει τους φορολογούμενους, είναι η μόνη σίγουρη συνταγή αποτυχίας και οπισθοδρόμησης.
Ειδικά το β΄ εξάμηνο του 2016 θα είναι εφιαλτικό, αφού οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 26 δισ. σε φόρους, δίχως να υπολογίζονται τα πρόσθετα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή και ανεβάζουν το λογαριασμό πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Οι εφοριακοί καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να μεριμνήσει, ώστε όλες οι υποθέσεις που έχουν σχέση με λίστες, με πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ολυμπιακών έργων και Ολυμπιακών ακινήτων, να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, από όλες τις ΔΟΥ της χώρας, και να εξαιρεθούν από το risk analysis, με ταυτόχρονη παράταση του χρόνου παραγραφής τους.
Και σαν μην έφθαναν τα ανωτέρω, κατακρίνουν την κυβέρνηση για την κατάργηση των προστίμων και τη φορολογική διοίκηση για την απαξίωση του προληπτικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα, στη σκληρή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι η μη έκδοση αποδείξεων συνοδεύεται με πρόστιμο χάδι, που έχει περιοριστεί στο 50% της αξίας του ΦΠΑ της κάθε συναλλαγής. Επιπλέον οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ δεν έχουν καμιά ποινή σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Ζητούν δε την επανεξέταση των προστίμων από την πολιτική ηγεσία και την επιβολή μέτρων που θα αποτελούν αντικίνητρο φοροδιαφυγής, όπως την επαναφορά του θεωρημένου δελτίου αποστολής και των πρόσθετων βιβλίων, σε αντίθεση με τα ισχύοντα που την ενισχύουν και καθιστούν τους ελέγχους αναποτελεσματικούς, απαξιώνουν το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού και μειώνουν τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας παράλληλα το πιο ευνοϊκό κλίμα για την οργάνωση ενός «φεστιβάλ» φοροδιαφυγής κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.