Του Γιώργου Φιντικάκη
Στην ενεργοποίηση των δύο ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και κυρίως του Αμυνταίου, αποδίδει η ΔΕΗ την κατολίσθηση στο Αμύνταιο, δίχως να αναφέρει τίποτα για δικές της ευθύνες.
Το πόρισμα των 108 σελίδων που διενήργησε επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ παραδόθηκε στην ΔΕΗ, και επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η καταστροφή στο ορυχείο Αμυνταίου προήλθε από ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών, και γνωστών από παλαιά ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και κυρίως των Αναργύρων.
Αναφέρει μάλιστα ότι πρόκειται περί μη τυπικού φαινόμενου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα ορυχεία όπως κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης τέφρας και άγονων.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, παρ'' ότι ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι το ορυχείο στο Αμύνταιο δούλευε πάνω σε ρήγμα, κανένας δεν έπαιρνε την ευθύνη να διακόψει τη λειτουργία του. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει από πολύ παλιά τις διοικήσεις της ΔΕΗ για το ρήγμα, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ του 2010. Ουδείς ωστόσο ελάμβανε το πολιτικό κόστος να διακόψει την εξόρυξη τόσων εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη, η οποία έδινε δουλειά σε 900 εργαζόμενους, συνυπολογίζοντας και όσους απασχολούνται στον σταθμό του Αμύνταιου.
Αν και η επιχείρηση παραδέχεται ότι η αιτία είναι η ενεργοποίηση των τεκτονικών ρηγμάτων, δεν λέει κουβέντα ότι αυτό προκλήθηκε εξαιτίας της δικής της δραστηριότητας.
Αναφορά κάνει το πόρισμα και στον οικισμό των Αναργύρων, που όπως αναφέρει, επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του ρήγματος που διέρχεται από αυτόν. Άλλο φυσικά είναι το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν έχει φύγει τόσα χρόνια από εκεί ο οικισμός. Εδώ, για να είμαστε δίκαιοι η ευθύνη επιβαρύνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που είχαν συνδέσει την μετεγκατάστασή των Αναργύρων με την μετακίνηση του έτερου οικισμού, της Ακρινής. Επειδή λοιπόν το κόστος για την Ακρινή ήταν (και παραμένει) μεγαλύτερο και από εκείνο της Ποντοκώμης που κινείται στα 200 εκατ. ευρώ, δεν μετακινήθηκαν και οι Ανάργυροι.
Αναλυτικά το πόρισμα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου
«Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε από την επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ και ΑΠΘ, νυν και πρώην στελεχών της ΔΕΗ, που είχε συγκροτήσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, το πόρισμα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου στις 10 Ιουνίου 2017.
Το πόρισμα, από 108 σελίδες, ήδη μελετάται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ.
Τα βασικά συμπεράσματα, επιγραμματικά είναι:
1. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από συρροή πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα:
- συνδυασμός της στροφικής λειτουργίας του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς και της μέσης κλίσης βύθισης της βάσης των λιγνιτικών στρώσεων προς τα Β/Δ.
-ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και (κυρίως) των Αναργύρων.
-πλήρωση με νερό της σημαντικής ρωγμής που εμφανίστηκε στις 15-05-2017 στη στέψη του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς, και επεκτάθηκε στο σύνολο της στέψης του πρανούς.
2. Πρόκειται περί μη τυπικού φαινομένου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία όπως:
- Κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης αγόνων και τέφρας.
3. Ο οικισμός των Αναργύρων επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται διαμέσου αυτού.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ ευχαριστεί τα μέλη της επιτροπής για το άρτιο επιστημονικά και εξαιρετικά επίπονο, όπως αποδείχθηκε, έργο τους.
Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα.»