Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους χρηματοδότησης των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για να μην μείνει πίσω από τις σημαντικές μεταβολές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία και πρέπει να το κάνει γρήγορα, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι.
Στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανατεθεί η σύνταξη μελέτης για το πώς θα μπορέσει η ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική. Ο Ντράγκι συνάντησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη Γάνδη του Βελγίου στο πλαίσιο του άτυπου Ecofin.
«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη. Οι αλλαγές αυτές έχουν ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε τεράστια ποσά σε σχετικά σύντομο διάστημα στην Ευρώπη», επεσήμανε ο Ντράγκι.
Με την προσοχή στραμμένη στη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην αύξηση των δαπανών που προκάλεσε ο πόλεμος, ο Ντράγκι βρίσκεται σε επαφές με τις χώρες-μέλη του ευρώ με σκοπό να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί η οικονομία των 20 σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Χρειάζονται τολμηρά βήματα για να καλυφθεί το κόστος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της άμυνας στην Ευρώπη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η διατηρησιμότητα του κοινωνικού της μοντέλου.
Ανάμεσα στις επιλογές για την κινητοποίηση δημόσιων πόρων σε επίπεδο ΕΕ, ο Ντράγκι πρότεινε το σενάριο ενός Ταμείου αφοσιωμένου στο σκοπό αυτό ή συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.
Μία από τις ιδέες που ήρθαν στο προσκήνιο στο διήμερο των συναντήσεων ήταν ο κοινός δανεισμός από την ΕΕ για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες της Ένωσης, δράση παρόμοια με αυτήν που συνέβη την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάουλο Τζετιλόνι, η εμπειρία έδειξε ότι ο αμοιβαίος δανεισμός είναι ένας σωστός τρόπος αντιμετώπισης κρίσεων. «Δεν βλέπω λόγους να μην συνεχίσουμε στην κατεύθυνση κοινών στόχων με κοινή χρηματοδότηση,» δήλωσε.
Ο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα καταθέσει τα συμπεράσματα της μελέτης μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
Οι 20 χώρες-μέλη του ευρώ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μακρύ κατάλογο απαραίτητων δαπανών, μεταξύ των οποίων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο έχουν εστιάσει τις συζητήσεις στο πώς μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ βαν Πίτεγκεμ προειδοποίησε ότι πιθανή επανεκλογή του Trump τον Νοέμβριο μπορεί να φέρει περαιτέρω αλλαγές στην παγκόσμια τάξη και να επηρεάσει τη θέση της Ευρώπης.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε δυναμική τώρα ώστε να είμαστε στη θέση του οδηγού για να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι αναγκαίες,» δήλωσε.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτιμά ότι είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αμυντικές της δυνατότητες. Οι χώρες-μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ιδιαίτερα δεδομένου ότι πολλές δεν έχουν ικανοποιήσει το στόχο του ΝΑΤΟ, δηλαδή ελάχιστες δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Μία επιλογή που συζητήθηκε είναι να αναθεωρηθεί ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να μπορεί να χορηγεί δάνεια για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Ενώ χώρες όπως η Φινλανδία και η Λιθουανία στηρίζουν την επιλογή αυτή, άλλες προτιμούν πιο βαθμιαία βήματα.