Το ταμείο διάσωσης της Ιταλίας θα στηρίξει τις αδύναμες μικρές και μεσαίες τράπεζες, σύμφωνα με την Moody''s, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο να πιέσει τις υγιείς τράπεζες. Μετά την εκτίμηση της Fitch, ότι ο Άτλαντας θα γυρίσει μπούμερανγκ για τις μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας, και η Moody''s χτυπάει "καμπανάκι" στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας.
Ο Άτλαντας – όπως θα ονομάζεται το ταμείο - θα διαθέτει αρχικά κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ και θα αποτελεί «αγοραστή ύστατης ανάγκης» για τις τράπεζες που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές είτε δεν βρίσκουν αγοραστές για τα προβληματικά τους δάνεια.
Οι πιο αδύναμες τράπεζες στην Ιταλία θα βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και θα αποφύγουν ένα bail-in ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, στις πιο υγιείς τράπεζες, το ταμείο μπορεί να δημιουργήσει ένα τοπίο στο οποίο θα κυριαρχεί η προσδοκία της συνεχούς υποστήριξης των “προβληματικών” τραπεζών στο σύστημα, δημιουργώντας έτσι ενδεχόμενες υποχρεώσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας στο σύνολό του, το ταμείο δύσκολα θα προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στο ζήτημα των προβληματικών δανείων. Στο σχέδιο δε διαβλέπεται σημαντική εισροή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δε θα αλλάξει ιδιαίτερα το status quo της χαμηλής ποιότητας των παγίων, κάτι που δείχνει ότι τα κεφάλαιο θα παραμείνουν δεσμευμένα.
Τέλος, όπως αναφέρει η Moody''s, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση ύψους 200 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων. Λόγω αυτού, δύσκολα θα επιτευχθεί μια βιώσιμη επιστροφή στα κέρδη και μια παραγωγή νέων κεφαλαίων. Ακόμη, παρότι η μείωση του χρόνου αναδιάρθρωσης των επισφαλών δανείων θα πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα, μετά τη “δράση” του Ταμείου, υπάρχουν για την ώρα, λίγα διαθέσιμα στοιχεία για να εξακριβωθεί το πρακτικό όφελος.