Καθ' οδόν για ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό το 2017

Καθ' οδόν για ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό το 2017

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Για την κορυφαία χρονιά στην ιστορία σε ότι αφορά στις τουριστικές αφίξεις οδεύει η χώρα μας το 2017, όπως μαρτυρούν όλοι οι οιωνοί και όλα τα συμφραζόμενα. Λόγοι που άπτονται τόσο εγχώριων καταλυτών όσο και διεθνών, οδηγούν συνδυαστικά σε τουριστικό «μπουμ» τη χώρα μας, η οποία βγαίνει ωφελημένη για ακόμη μια χρονιά.

Όλα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταγράφει σημαντική αύξηση τουριστικών αφίξεων, ευνοούμενη και από τη γενικότερη γεωπολιτική κρίση στις γύρω ανταγωνιστικές περιοχές, όμως το καλοκαίρι του 2017 είναι το πρώτο «καθαρό» - και σε εσωτερικό επίπεδο - από πολιτικοκοινωνικές και δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, που ταλάνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το 2012 είχαμε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ 4ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου και το φόβο του Grexit, το 2013 η πολιτική αστάθεια και ο φόβος του Grexit συνεχίζονταν, ενώ το 2014 είχαμε τις ευρωεκλογές.

Το 2015 είχαμε είχαμε τη διαρκή πολιτική αβεβαιότητα, τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, τα capital controls από 29 Ιουνίου, το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου!

Παρ'' όλα αυτά, η αύξηση των διεθνών επισκεπτών στη χώρα μας συνεχίστηκε, μαρτυρώντας το momentum που έχει η Ελλάδα αυτή τη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών διεθνώς, αλλά και της έξαρσης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Το 2016 ήταν «καθαρό» από εκλογές, όμως ήταν έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης και μάλιστα επηρεάζοντας σημαντικά την Ελλάδα και συγκεκριμένα νησιά όπως Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω κ.λπ.

Το 2017 η προσφυγική κρίση είναι σε ύφεση, τουλάχιστον σε επίπεδο... δημοσιότητας, δεν υπάρχει η καθημερινή σύνδεση με την Ειδομένη, τα διεθνή δίκτυα δε δείχνουν εικόνες με πνιγμούς προσφύγων, γενικώς η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη.

Όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία, φέτος η Ελλάδα πιθανότατα θα σπάσει το φράγμα των 30 εκατ. τουριστών, ένας αριθμός ορόσημο, που μαρτυρά ότι η χώρα μας, δεν έχει «ταβάνι» στην... καλλιέργεια και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι φέτος θα έχουμε και μικρή έστω ανάκαμψη στα έσοδα.

Η πορεία εσόδων

Το 2015, μέσα στις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε νέο ρεκόρ με 23,6 εκατ. αφίξεις και έσοδα 14,2 δισ. ευρώ! Πέρυσι, το 2016, σε μια χρονιά κορύφωσης του προσφυγικού ζητήματος, υπήρξε νέο ρεκόρ 27,5 τουριστών (25 εκατ. +2,5 εκατ. των επισκεπτών κρουαζιέρας), πιστοποιώντας τη δυναμική! Βεβαίως, υπήρξε μείωση στα έσοδα που κατήλθαν στα 13,2 δισ. ευρώ, για σύνθετους λόγους, που άπτονται μιας γενικότερης τάσης διεθνώς οικονομικής «άμυνας» των τουριστών. Διεθνώς, η μέση τουριστική δαπάνη μειώθηκε περί το 7%.

Οι εκτιμήσεις λοιπόν για το 2017 είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 30 εκατ., με τα έσοδα μεταξύ των 14,5 και 15 δισ. ευρώ.

Τι δείχνουν όλα τα συμφραζόμενα

Όλοι οι αριθμοί του 2017 είναι ανοδικοί. Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελευθέριος Βενιζέλος, οδικοί άξονες, αλλά και ξεχωριστά νησιά καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ. Η Πάρος π.χ., λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο αεροδρόμιό της με πρωτοβουλία της Aegean Airlines καταγράφει αύξηση 225% στις αεροπορικές αφίξεις φέτος.

Ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα τεράστιο brand από μόνος του, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και φυγής προς τα εμπρός για τη χώρα μας.

Η «επιστροφή» της Αθήνας

Φέτος, έχει «επιστρέψει» για τα καλά και η Αθήνα ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός, με νέες ισχυρές ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που δίνει ισχυρό momentum στο σύνολο, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας που έχει η πρωτεύουσα στο συνολικό τουριστικό brand. Η Αθήνα δείχνει να επιστρέφει τόσο ως ξεχωριστό brand και ως city break προορισμός όσο και ως κόμβος για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η πληρότητα, τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας ακόμα και το 95%.

Αύξηση 9,8% στους επιβάτες αεροδρομίων το 7μηνο

Αύξηση 9,8% παρουσίασε ο συνολικός αριθμός των επιβατών (31.084.489 επιβάτες) που διακινήθηκαν στα αεροδρόμια το 7μηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (28.301.561 επιβάτες). Δηλαδή, οι διακινούμενοι επιβάτες, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το φετινό είναι κατά 2,8 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ''16, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε ότι αφορά το μήνα Ιούλιο, καταγράφεται αύξηση 8,7% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού), οπότε διακινήθηκαν 9,1 εκατ. επιβάτες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Το 2017 υπάρχει ευκολότερη αεροπορική πρόσβαση από ποτέ. Φέτος το καλοκαίρι δραστηριοποιούνται στο Δ.Α.Α. 65 αεροπορικές εταιρείες συνολικά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για όλη την αεροπορική ιστορία της χώρας.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι καταλύτης για την ανάπτυξη του τουριστικού brand της χώρας μας, «φέρνοντας» πάνω από 18 εκατ. ανθρώπους το 2015 και πάνω από 20 εκατ. το 2016, στην καλύτερη ιστορικά επίδοσή του! Συγκριτικά με το 2012, που οι επιβάτες του Ελ. Βενιζέλος ήταν 12 εκατ., καταγράφεται γεωμετρική αύξηση περίπου 70%.

Τα στοιχεία της Fraport

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Fraport οι αφίξεις επιβατών του εξωτερικού στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 16,7% φτάνοντας τους 6,505 εκατ. επιβάτες από τα 5,5 εκατ. επιβάτες πέρυσι, ήτοι, ένα εκατ. περισσότεροι.

Αντίστοιχη είναι και η δυναμική στις αφίξεις ξένων τουριστών και το μήνα Ιούνιο, όπου η αύξηση έφτασε στο 17,4% και οι επιβάτες ανήλθαν σε 3,23 εκατ. από 2,75 εκατ. τον περυσινό Ιούλιο.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν την επιστροφή του τουριστικού ρεύματος στα νησιά Κω, Σάμο, Λέσβο: Στη Λέσβο η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών τον Ιούνιο ξεπέρασε το 72% προσελκύοντας 18,8 χιλιάδες τουρίστες. Η Κως κινήθηκε με άνοδο 27,8%, πάντα τον Ιούνιο, και η Σάμος με άνοδο 41,3%.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, όλα τα αεροδρόμια έχουν θετικό πρόσημο το 7μηνο, πιστοποιώντας το ισχυρό momentum του έτους.

Υ.Γ. Ι: Η πορεία του τουρισμού τουρισμού τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι αποτελεί ένα διαρκές succes story για τη χώρα, μια βιομηχανία που αν προσεχθεί, μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και φυγής προς τα εμπρός.

Υ.Γ. ΙΙ: Βεβαίως, η διαρκής συρρίκνωση του ΑΕΠ συνάμα με τη συνεχή αύξηση του τουριστικού προϊόντος - άρα και τη διαρκή αύξηση της «βαρύτητας» αυτού στην οικονομία της χώρας - ενέχει και κινδύνους. Αν τυχόν και υπάρξει κάποια γενικευμένη εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη (πολεμικό επεισόδιο, τρομοκρατία), το «χτύπημα» στον τουρισμό, άρα και στο ΑΕΠ θα είναι τεράστιο. Γι'' αυτό και η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη...