Καθοριστικό για την εξέλιξη του προϋπολογισμού είναι το επόμενο δίμηνο το οποίο θα κρίνει το βάθος της ύφεσης και του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας.
Η περίοδος των Χριστουγέννων εκτιμάται ότι θα είναι υποτονική με την κατανάλωση να περιορίζεται περαιτέρω όπως έγινε και με τις γιορτές του Πάσχα αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν το προσεχές δεκαπενθήμερο με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων. Ουδείς θέλει να περάσει στο επόμενο στάδιο σημειώνει η ίδια πηγή αλλά ουδείς μπορεί να το αποκλείσει με σιγουριά. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να λαμβάνουν μέτρα τώρα ώστε την χριστουγεννιάτικη περίοδο να επιτραπεί αφενός η χαλάρωση των μέτρων αφετέρου η κίνηση στην αγορά.
Στην Ελλάδα αντίθετα η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της νέων περιοριστικών μέτρων να αντιμετωπίσει την αύξηση του κρουσμάτων. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επόμενη φάση που δυστυχώς θα πλήξει βαρύτατα την οικονομία.
Η κατάσταση που επικρατεί φαίνεται και από τις αναθεωρήσεις των ξένων οίκων και των διεθνών οργανισμών που βλέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία να βυθίζεται περαιτέρω συνεπεία του σφοδρού δεύτερου κύματος. Είναι εξαιρετικά πιθανό και η Κομισιόν να προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων της.
Στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πάντως η καθίζηση της οικονομίας και είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από φόρου ήταν μειωμένα 2 δισ. ευρώ περίπου έναντι του αρχικού στόχου. Ταυτόχρονα και οι φόροι στην περιουσία κινούνται πτωτικά εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε το οικονομικό επιτελείο στους φορολογούμενους να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Οκτωβρίου. Συνολικά οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 5,49 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τους φόρους στην κατανάλωση.
Το οικονομικό επιτελείο πάντως αναζητά τρόπους στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40%, σε περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική που παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα. Σημειώνεται πάντως ότι όσες Περιφέρειες μπαίνουν σε επίπεδο «4», ενεργοποιείται αυτόματα το σχετικό μέτρο.
Επίσης τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Σημειώνεται ότι στις κόκκινες περιοχές οι επιστροφές των δανείων θα είναι στο 50%. Δηλαδή, το μισό δάνειο θα είναι επιχορήγηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην Αττική χορηγήθηκε η μερίδα του λέοντος της επιστρεπτέας προκαταβολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού λαμβάνοντας συνολικά 1,28 δισ. ευρώ. Το περίεργο είναι ότι στη δεύτερη θέση αντί να βρεθεί η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Κρήτη όπου το ποσό που έλαβαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ανήλθε στα 310 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Μακεδονία και η Θράκη με ποσά ύψους 293,3 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 275 εκατ. ευρώ ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος με 62,55 εκατ. ευρώ και το Βόρειο Αιγαίο με 44,5 εκατ. ευρώ.