Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Είναι τέτοια η διάρκεια και η σφοδρότητα της κατρακύλας των τραπεζικών μετοχών και ταυτόχρονα η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την όποια ουσιαστική ανοδική αντίδραση που η λέξη απαξίωση είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Η… δικαιολογία του δυσμενούς κλίματος στις διεθνείς αγορές έχει πλέον ακυρωθεί, αφού η ελληνική αγορά έχει τους δικούς της λόγους για τους οποίους οι πωλητές κυριαρχούν σχεδόν καθημερινά των αγοραστών.
Στο ταμπλό τα πράγματα κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Χρειάστηκαν μόλις 35 συνεδριάσεις για να χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το 1/4 της αξίας τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι απώλειες από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα αγγίζουν το 25%. Αν, μάλιστα, πάμε λίγο πιο πίσω, στις 29 Αυγούστου, ο τραπεζικός δείκτης διαμορφωνόταν στις 770 μονάδες, σημειώνοντας στη συνέχεια πτώση της τάξης του 44%.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η έβδομη από τις αρχές Οκτωβρίου – και το μίνι κραχ – που ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες άνω του 5%, με αποτέλεσμα να διασπά ενδοσυνεδριακά το ιστορικό χαμηλό των 431 μονάδων. Την ίδια ώρα, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να φτάνει μετά βίας τα 4 δισ. ευρώ, καθώς σχεδόν καθημερινά χάνουν αθροιστικά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια (χάθηκαν πάνω από 630 εκατ. μόνο στις δύο συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση της MSCI).
Ο Γενικός Δείκτης, από την πλευρά του, δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει υποχωρώντας στις 617 μονάδες, με τους τζίρους στη Λεωφόρο Αθηνών να είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικοί. Η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 610 μονάδες, όμως το μεγάλο πρόβλημα από καθαρά οικονομικό έχει εξελιχθεί σε πολιτικό, καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποτύχει οικτρά σε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αγοράς.
Όπως συνέβη με το θέμα της φορολογίας, της ρευστότητας και των «κόκκινων» δανείων, ήταν οι ενέργειες της ίδιας της κυβέρνησης που επιδείνωσαν τις συνθήκες, ενώ στη συνέχεια υιοθετήθηκαν αποσπασματικές λύσεις που σε καμία περίπτωση δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.
Και όλα αυτά, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν περάσει με επιτυχία τα stress tests και να δηλώνουν αποφασισμένες να επιτύχουν και να υπερκαλύψουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το νέο πλαίσιο των οποίων θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες ημέρες.
Είναι εξαιρετικά πιθανό οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και η «υποβάθμιση» των τριών εκ των τεσσάρων μετοχών ελληνικών τραπεζών, να συνεχίσει να αποτελεί την εξέλιξη που δίνει τον τόνο υπέρ των πωλητών, καθώς οι αλλαγές θα ισχύσουν με το τέλος του μήνα. Μέχρι στιγμής, οι διαρροές για το σχέδιο «απεμπλοκής» των τραπεζικών ισολογισμών που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα και πλέον η αγορά αναμένει την επίσημη παρουσίασή του την ερχόμενη Πέμπτη.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με τη λήξη του… συναγερμού λόγω MSCI, υπάρχει μία πιθανότητα θετικής πορείας του χρηματιστηρίου στον τελευταίο μήνα του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου της ΤτΕ θα πείσουν τους επενδυτές ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Για να υπάρξει, ωστόσο, στήριξη, στον τραπεζικό κλάδο, απαιτείται μία συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αρχικά, ξένοι αναλυτές σημειώνουν ότι θα πρέπει η ΕΚΤ διά στόματος Μάριο Ντράγκι να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο όποιο σχέδιο προχωρήσει, καθώς ως ο Μεγάλος Επόπτης των τραπεζών της Ευρωζώνης έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι γνωρίζει πώς να καλμάρει τις αγορές. Η μεγάλη ευθύνη, όμως, βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνει να αγνοεί πλήρως το πρόβλημα ή κάνει ότι δεν το βλέπει, συντηρώντας μία στάση απέναντι στον κλάδο που δεν συνάδει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μόνο μετά το μίνι κραχ του Οκτωβρίου υπήρξε μία κινητοποίηση, η οποία ωστόσο περιορίστηκε σε ευχολόγια, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να βλέπει συνεχώς προς χαμηλότερα επίπεδα. Η κατεύθυνση των επόμενων εβδομάδων θεωρείται κρίσιμη για όλους την ώρα που το fund που ανέδειξε το σκάνδαλο της Folli Follie ετοιμάζεται για νέο χτύπημα…