O επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, επέκρινε την ακαμψία του πλαισίου της ΕΕ, που οριοθετεί τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να διασώσουν δανειστές σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ότι οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσουν επαρκώς σε σημαντικές κρίσεις, αλλά και ότι θα έχουν πρόβλημα να προλάβουν την εξάπλωσή τους», αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του.
Ο κ. Visco αναγνωρίζει ότι οι κανόνες ήταν αναγκαίοι για τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο σημείωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ισορροπούν αυτό το στοιχείο με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στιγματίζεται ως ακατάλληλη κρατική ενίσχυση κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη διόρθωση ανεπαρκειών της αγοράς χωρίς να υπονομεύεται ο ανταγωνισμός», δήλωσε.
Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη να κινηθεί η ευρωζώνη στην κατεύθυνση κοινής έκδοσης χρέους:
«Το ενιαίο νόμισμα χρειάζεται να βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική», είπε.
«Προκειμένου να είναι αποτελεσματική, μια δημοσιονομική ένωση απαιτεί την εισαγωγή κοινών τίτλων χρέους και, παράλληλα, οι αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των ήδη υπάροντων εθνικών χρεών να λαμβάνονται στον ορίζοντα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρέους».
Ωστόσο, η οικονομική και πολιτική αναταραχή σήμανε ότι η κοινή γνώμη καταλήφθηκε από «φόβο και απόρριψη» προς περαιτέρω ενοποίηση.
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα θεωρείται όλο και περισσότερο ως μέρος του προβλήματος και όλο και λιγότερο ως τη λύση», είπε ο Ignazio Visco.