Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο της Γερμανικής Ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο. Ο Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό που μαστίζεται από την κρίση αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε ευθέως στις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, ο Wolfgang Schaeuble “στοχοποιώντας” τον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισε τα εξής: «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε. Επίσης η αναλογία κάλυψης κομβικών διοικητικών θέσεων π.χ. στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και αλλού με πρόσωπα του κομματικού περιβάλλοντος της κυβερνητικής ομάδας έγινε χειρότερη, όχι καλύτερη».
Στο ίδιο πλαίσιο ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι «για την κατάσταση στην Ελλάδα ευθύνεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα».
Τόνισε ακόμα ότι στην Ελλάδα επικρατεί έλλειμμα στη λειτουργία των κρατικών δομών και ότι «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις υφιστάμενες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζεται αυτό μακροχρόνια». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά όπως είπε
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να θίξει το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα, για τις οποίες τόνισε για μια ακόμα φορά ότι βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετέφερε, μάλιστα, μια χαρακτηριστική στιχομυθία στο τελευταίο Eurogroup, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας υπογράμμισε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι οι συντάξεις στη Λιθουανία είναι στο μισό σε σύγκριση με αυτές στην Ελλάδα και ωστόσο θα πρέπει να δικαιολογήσει στη χώρα του ότι θα εγγυηθεί για τη διατήρηση των συντάξεων στην Ελλάδα.
"Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα", κατέληξε ο Wolfgang Schaeuble, υπό τη σκιά πληροφοριών που θέλουν το Βερολίνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να πιέζουν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος.
Το θέμα του χρέους αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τις έως τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πάντως ότι οι εταίροι δύσκολα θα βελτιώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη καταθέσει για ελάφρυνση.
Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διέρρευσαν στο πρακτορείο Bloomberg πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία τέθηκε και στις 22 Ιουνίου.
Η επιμήκυνση που πρότειναν οι Ευρωπαίοι κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε χθες, δια στόματος του Benoit Coeure, ότι θα ήταν καλό για την ελληνική οικονομία να υπάρξει άμεσα «καθαρότητα» όσον αφορά τις προοπτικές του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Schaeuble να μην επιρρίπτει τις δικές του ευθύνες σε άλλους
"Οι ευθύνες του κ. Schaeuble για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους", ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στην επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κατά του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν μικρότερο χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ»
Η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble σε συνέδριο για την Ευρώπη.
«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», δήλωσε ο Schaeuble, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται.
«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Schaeuble.
Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαίως υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά τα προβλήματα στις δυνατότητες σχεδιασμού, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο, δήλωσε ο Schaeuble.
Με πληροφορίες από skai.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ