Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα (14/10) στη δημοσιότητα. Και τα δύο στοιχεία ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες, τονίζει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Οι εξαγωγές της Κίνας προβλεπόταν να έχουν αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό θα ήταν χαμηλότερη από την αύξηση 8,7% που σημειώθηκε τον Αύγουστο.
Οι εισαγωγές αναμενόταν να έχουν αυξηθεί κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό θα ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από την αύξηση 0,5% τον Αύγουστο.
Οι εξαγωγές αποτέλεσαν αισιόδοξο μήνυμα για την οικονομία της Κίνας, η οποία κατά τα άλλα έχει επιβαρυνθεί από τις ανίσχυρες καταναλωτικές δαπάνες και την ύφεση των ακινήτων.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Κυριακή έδειξαν περαιτέρω αδυναμία στην εγχώρια ζήτηση.
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Wind Information. Οι τιμές που σχετίζονται με τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση, παρά το Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου τον Σεπτέμβριο και τις διακοπές της «Χρυσής Εβδομάδας» που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή (18/10), μαζί με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τον Σεπτέμβριο.
Οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μπαράζ ανακοινώσεων για την τόνωση της οικονομίας από τα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει τις λεπτομέρειες της δημοσιονομικής πολιτικής που πολλοί επενδυτές ήλπιζαν.
Οι μετοχές στην Κίνα έχουν ταλαντευτεί άγρια, καθώς οι χτυπημένες αγορές συζητούν για τον τελικό αντίκτυπο της οικονομικής στήριξης του Πεκίνου.