Κίνα: Στο 5,4% η ανάπτυξη το α' τρίμηνο, υψηλότερη του αναμενομένου
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα: Στο 5,4% η ανάπτυξη το α' τρίμηνο, υψηλότερη του αναμενομένου

Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι η οικονομία του ασιατικού γίγαντα κατέγραψε ανάπτυξη 5,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, επίδοση υψηλότερη της προβλεπόμενης, καθώς εξαγωγείς έσπευσαν να παράγουν προϊόντα στα εργοστάσιά τους προτού τεθούν σε εφαρμογή οι υπέρογκοι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ για το εμπόριο αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο, εκστρατεία επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε βάρος εταίρων και αντιπάλων των ΗΠΑ — που πλέον έχουν στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα τον ασιατικό γίγαντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε τελωνειακούς δασμούς ως και 145% στο μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών προϊόντων που εισάγει η χώρα του. Η Κίνα ανταπέδωσε με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα που εισάγει.

«Η επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ ασκεί κάποια πίεση στο εξωτερικό εμπόριο και στην οικονομία της χώρας μας», δήλωσε ο Σενγκ Λαϊγιούν, αναπληρωτής επίτροπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Πάντως «αυτό δεν θα αλλάξει τη γενική τάση της κινεζικής οικονομίας που συνεχίζει να βελτιώνεται μακροπρόθεσμα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε το Πεκίνο σήμερα δεν αντανακλούν ακόμη τις συνέπειες που θα έχουν οιτελωνειακοί δασμοί στην κινεζική οικονομία, που ήδη αντιμετώπιζε πίεση εξαιτίας μακρόσυρτης κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων και της παρατεταμένα αναιμικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.

«Κατά τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις», το κινεζικό ΑΕΠ «το πρώτο τρίμηνο έφτασε τα 31,87 τρισεκατομμύρια γιούαν», δηλαδή «αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσιο ρυθμό σε σταθερές τιμές», ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Η επίδοση αυτή είναι υψηλότερη από αυτή την οποία προέβλεπε ομάδα αναλυτών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (5,1%)

Η βιομηχανική παραγωγή επίσης επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση από 5,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις λιανικής, δείκτη κλειδί της κατανάλωσης, αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσιο ρυθμό, πάντα σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο η ίδια πηγή επισήμανε η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον «πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο», καλώντας ιδίως την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει τις αγορές των νοικοκυριών.

Παρότι υπάρχουν «οι βάσεις ανάκαμψης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης», πρέπει να υποστηριχθούν και να «εδραιωθούν», τόνισε, καλώντας να υιοθετηθούν μακροοικονομικές πολιτικές «πιο ενεργητικές και αποτελεσματικές».

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ανησυχία για το εμπόριο, η κυβέρνηση της Κίνας ελπίζει να δει την εσωτερική κατανάλωση να παίρνει τη σκυτάλη από τις εξαγωγές και να μετατρέπεται σε βασικό κινητήρα της ανάπτυξης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ «περί το 5%».

Την περασμένη χρονιά η κινεζική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων με σκοπό να εξασφαλίσει ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως μειώσεις επιτοκίων και αύξηση των περιθωρίων χρέους τοπικών αυτοδιοικήσεων.