Μπρος γκρεμός και πίσω… «κόφτης» είναι για την κυβέρνηση η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη «πανηγυρίζουν» για μια ακόμη «νίκη» επί των «θεσμών» αφού, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι σε τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο «έκλεισε» και το ακανθώδες για την κυβέρνηση θέμα του «κόφτη» δαπανών.
Ο «κόφτης» δαπανών, όπως έχει ήδη επισημάνει το Liberal.gr, θα ενεργοποιείται κάθε Άνοιξη με βάση τα στοιχεία της Eurostat εάν και εφόσον πιστοποιούν απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιείται άμεσα, με την έκδοση Π.Δ., στο οποίο θα προβλέπονται περικοπές σε όλες τις δαπάνες είτε αφορούν μισθούς και συντάξεις, είτε επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις.
Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο δίνει ακόμη αγώνα ώστε να παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορεί να προτείνει, ως είθισται, ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην θίξει μισθούς και συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως το μείγμα των δαπανών, από τις οποίες θα αποφασίζεται η εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στο πρόγραμμα, δεν θα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις, αναμένεται να διαδραματίσει το ΔΝΤ και κυρίως ο ρόλος που θα έχει στο εξής στη συμφωνία, με αποτέλεσμα μια ενεργότερη συμμετοχή να φέρνει πιο κοντά πιο σκληρές παρεμβάσεις στο πεδίο των δαπανών.
Αν και τις επόμενες ώρες, όπως τόνιζαν σήμερα στο Liberal.gr, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα κλείσουν και οι όποιες τεχνικές εκκρεμότητες έχουν απομείνει όσον αφορά τον κόφτη, το τοπίο σχετικά με το νέο μηχανισμό περικοπής δαπανών αναμένεται να αποσαφηνιστεί περί τον Οκτώβριο, οπότε και η ελληνική οικονομία θα περνά τη δεύτερη αξιολόγηση και θα αποκρυσταλλωθεί πλήρως ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Το σίγουρο είναι πλέον ότι από τη στιγμή που ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο χάνεται η δημοσιονομική κυριαρχία – ελευθερία της χώρας, αφού οι δανειστές θα είναι στο διηνεκές που θα συναποφασίζουν με την κυβέρνηση σε ποιες δαπάνες θα πέφτει ο κόφτης, ώστε το τρένο να επανέλθει σε τροχιά.
Όσο κι αν από τις συγκεκριμένες δαπάνες θα εξαιρεθούν αυτές για την υγεία, παιδεία και άμυνα, το μείγμα των δαπανών που θα περικόπτονται για να βγαίνει ο «λογαριασμός» θα πρέπει να έχει κάθε φορά την έγκριση των δανειστών, ενώ ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί να «περισώσει» κάποιες δαπάνες (όπως π.χ. μισθών – συντάξεων) προτείνοντας ισοδύναμα (άρα, νέους φόρους) και αυτά θα πρέπει πρώτα να λάβουν το «πράσινο φως» των δανειστών.
Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται, εκτός απροόπτου, αύριο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή ώστε η κυβέρνηση να μεταβεί με ψηφισμένο το νέο επώδυνο πακέτο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου για να πάρει την πρώτη αξιολόγηση και μια υπερδόση 10 – 11 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο «σκούπα», εκτός από τον κόφτη δαπανών, θα περιλαμβάνει τις νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τη νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που εκχωρούνται όλα σε funds εκτός από όσα έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας και αξία μέχρι 140.000 ευρώ, καθώς και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο να εισπραχθούν το επόμενο ένα έτος περίπου 6 δισ. ευρώ.