Του Γιώργου Φιντικάκη
Τη σαφή αποδοκιμασία του για το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα που αντί να εστιάζει στην ανάπτυξη, επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα με μοναδικό κριτήριο την εκλογική επιβίωση της κυβέρνησης, εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.
Κινείται σε λάθος κατεύθυνση το πακέτο των παροχών, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων βάζει σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών, δεν βοηθά την ανάπτυξη η μείωση του ΦΠΑ, απουσιάζουν οι μεταρρυθμίσεις, να μην ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου, ήταν μεταξύ άλλων τα "καρφιά" Ντόλμαν από το βήμα του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Καυτηρίασε παράλληλα τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στις επενδύσεις, και την απουσία προληπτικού σχεδιασμού για τις δικαστικές αποφάσεις, που μπορεί σύμφωνα με το ΔΝΤ να έχουν δημοσιονομικό κόστος 9 δισ ευρώ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, κάτι που όπως είπε, θα συνέβαινε μέσω του δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο θα δημιουργούσε η μείωση του αφορολόγητου.
Αποδοκίμασε επομένως την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ επανέλαβε αυτό που "φωνάζουν" όλοι οι σοβαροί αναλυτές, όπως ο Ζολτ Ντάρβας του ινστιτούτου Bruegel που συμμετείχε στο ίδιο συνέδριο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακά ομάδων, αντί για τις ευκαιριακές παροχές.
Τα όσα είπε ο κ. Ντόλμαν αδειάζουν εντελώς το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης. Εστιάζοντας στην ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, μίλησε για τη σημερινή αδιέξοδη συνταγή μιας οικονομίας με πολύ υψηλούς φόρους, και πολύ χαμηλές επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. "Ακριβώς για να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση, δυστυχώς όμως οι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, ακυρώνοντας την φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 και εξαιρώντας μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος", ανέφερε ο Ντόλμαν. Και αποδομώντας περαιτέρω το πακέτο Τσίπρα, είπε αντί για μειώσεις του ΦΠΑ, προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι η μείωση των άμεσων φόρων τόσο για φυσικά πρόσωπα, όσο και για επιχειρήσεις, όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
"Απέναντι" βρίσκει το ΔΝΤ και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, για τον λόγο, όπως εξήγησε ο Ντόλμαν ότι συνεχίζει το κακό προηγούμενο των συνεχών ρυθμίσεων που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Από το 1997 έως και το 2015, οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα έχουν προβεί σε συνολικά 50 διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών, επηρεάζοντας καθοριστικά την κουλτούρα πληρωμών του Έλληνα.
Περιέγραψε τα "δύο πρόσωπα" της Ελλάδας, που από τη μια επιτυγχάνει συνεχώς υπερπλεονάσματα, τα οποία όμως δεν προέρχονται από παραγωγή πρόσθετου πλούτου, αλλά από τα έτοιμα, γεγονός που αναιρεί και κάνει επισφαλείς τις όποιες παροχές.
"Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ο πιο αδύναμος στην Ευρωζώνη, λόγω του πολύ υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της ευρωζώνης. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλούν τον κίνδυνο της χώρας (country risk), παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη και τα δημογραφικά στοιχεία είναι αντίξοα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης", ήταν το κάδρο της Ελλάδας, έτσι όπως το περιέγραψε ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Ταμείο δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει την ακολουθούμενη πολιτική, καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για την χώρα μας. Επομένως περιορίζεται σε απλό συμβουλευτικό ρόλο, εκδίδοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση.