Ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες, με την Επιτροπή να συμπεραίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, που έχει στην κατοχή του το σχετικό έγγραφο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση με ημερομηνία 16 Ιουνίου διακρίνει την ανάγκη για «εφαρμογή πρόσθετων μέτρων περιορισμού του χρέους, πάνω στους όρους και στις δεσμεύσεις που ορίστηκαν στις δηλώσεις των δύο τελευταίων Eurogroup» (25 Μαΐου και 15 Ιουνίου).
Ο κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (στα οποία υπογραμμίζεται και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος), όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων και περίοδος χάριτος για τα δάνεια προς την Ελλάδα, θα επιτρέψουν να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο με όρους μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, εκτιμά η Κομισιόν.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν χρειάζεται να συνυπολογίζουν και τους αρνητικούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων αναφέρεται η αβεβαιότητα για το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για το χρόνο που έχει συμφωνηθεί, αλλά και επιπλέον παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού και η γενικότερη τάση της παραγωγικότητας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο βασικό σενάριο (baseline scenario) η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ υποχωρεί στο 159.9% το 2020, στο 123% το 2030 και φτάνει στο 91,6% το 2060.
Παράλληλα, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2017 υπολογίζονται στο 17,5% του ΑΕΠ, με το βασικό σενάριο να αναφέρει ότι πρέπει να υποχωρήσουν στο 9,3% το 2020.
Ανησυχίες εκφράζονται και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, υπολογίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του χρέους θα παραμείνουν υψηλές και θα υπερβαίνουν το πλαφόν το 20% του ΑΕΠ ακόμα και μετά το 2045, ενώ θα βρίσκονται στο 20,8% το 2060.
Η Κομισιόν εκτιμά ακόμα ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup να εκταμιευθεί για την Ελλάδα αρκεί έως το τέλος του Οκτώβρη, καθώς και ότι τα περίπου 27,4 από τα 86 δισεκατομμύρια του τρέχοντος προγράμματος θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.
Ωστόσο, πέρα από το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, σε δυσμενές εκτιμά ότι με αρνητικές οικονομικές συνθήκες η δυναμική του χρέους ενδέχεται να κατασταθεί «εκρηκτική» μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030, φτάνοντας στο 241% του ΑΕΠ το 2060.
Επιπλέον, στο δυσμενές σενάριο οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται από το 20% του ΑΕΠ το 2030 στο 56% το 2060.
Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας οι εταίροι αποφάσισαν να αναβάλουν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018, χωρίς να αναλάβουν κάποια σαφής γραπτή δέσμευση για αναδιάρθρωση.
Η στάση των Ευρωπαίων οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην απόφαση να εξετάσει μόνο επί της αρχής ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, που στην πράξη σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν θα προσφέρει νέα δάνεια έως το καλοκαίρι του 2018.