Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μετά τις υποχωρήσεις και την αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ. Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί από το άτυπο συμβούλιο του Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι από τους υπουργούς Οικονομικών και μέχρι τα μέσα του μήνα να εκταμιευθεί το σχετικό ποσό.
«Η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων με προθεσμία έως τα τέλη του 2018», αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων».
Βέβαια δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος!
Στην έκθεση τονίζεται ότι «οι - ελληνικές- αρχές έχουν θεσπίσει νομοθετικά ένα σύστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενώ το σύστημα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την αναδιάρθρωση των ΜΕΔ, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις αποπληρωμές έχουν μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά για την πλατφόρμα και συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η τεχνική υλοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι σημειώνουν ότι η σχετική εφαρμογή «θα πρέπει να παρακολουθείται στενά όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές, τον αντίκτυπο στο κεφάλαιο των τραπεζών, τον αντίκτυπο στην επιβολή και τις διαφορές, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος και πιθανές ανησυχίες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ακόμα να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης των θεσμών στις 5 Ιουνίου. Έως τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επίσης ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας νέο Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα.
Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, δίδονται δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες καθώς και νέες προθεσμίες για τις λιγνιτικές μονάδες. Στο θέμα της Εγνατίας τονίζεται ότι «θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα στη συναλλαγή στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί η σπίλωση της γενικά θετικής εικόνας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
Τέλος, για μία ακόμη φορά εκφράζονται επιφυλάξεις για τον κατώτατο μισθό, οι οποίες εστιάζουν στις προοπτικές απασχόλησης για τους νέους και τους ηλικιωμένους ανειδίκευτους εργαζομένους καθώς και για την ανταγωνιστικότητα μεσοπρόθεσμα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν (στα αγγλικά).