Κομισιόν: Τα μέτρα θα αξιολογηθούν με βάση τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις

Κομισιόν: Τα μέτρα θα αξιολογηθούν με βάση τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας μετά την ενημέρωση που είχαν για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι όλα θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων αλλά και τη συνέπεια ως προς τις δεσμεύεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζήτησαν αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων όχι μόνο για το 2019 αλλά και τα επόμενα έτη. Ουδείς εκ των δανειστών ήταν ενήμερος για τος προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέλιξη που ανάγκασε ευρωπαίους αξιωματούχος να επιμείνουν σε δηλώσεις ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Ταυτόχρονα οι θεσμοί, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται κάτι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ελέω των Eυροεκλογών, εμφανίστηκαν στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο επιφυλακτικοί για την 13η σύνταξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αφού κοστολογηθούν και δοθούν εξηγήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν και τα στελέχη των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι τα ευρήματα της αποστολής τους θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση, η οποία όπως σημειώνουν είναι ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση, έγινε απολογισμός σε ό,τι αφορά την πορεία βασικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην εφαρμογή των 15 βασικών δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η δήλωση των θεσμών έχει ως εξής:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.[1] Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας. Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

_

[1] Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.»