Κοντά σε συμφωνία Αθήνα - Βρυξέλλες για το προς πώληση λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ 

Κοντά σε συμφωνία Αθήνα - Βρυξέλλες για το προς πώληση λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μια ανάσα από τη συμφωνία για το προς πώληση λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ, βρίσκονται Κομισιόν και κυβέρνηση, αφού η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει αποδεχθεί την ένταξη σε αυτό, των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Το σίριαλ με τους λιγνίτες της ΔΕΗ, επρόκειτο μάλιστα να κλείσει χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους κοινοτικούς, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για την Πέμπτη, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση. 

Εκεί που λέγεται ότι σκαλώνει ακόμη το ζήτημα είναι στο γεγονός ότι η ΔΕΗ επιμένει να κρατήσει την ποιοτικότερη και πιο σύγχρονη από τις δύο μονάδες του σταθμού της στην Αρκαδία, δηλαδή την Μεγαλόπολη 4, και να πουλήσει την Μεγαλόπολη 3, κάτι που οι κοινοτικοί δεν δέχονται.

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης του Αμυνταίου, φαίνεται ότι βγαίνει εντελώς εκτός κάδρου, με την DG Comp να έχει ανάψει το φως στην ελληνική πλευρά ότι μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης του γηρασμένου σταθμού στη Φλώρινα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει η ΔΕΗ ένα partner για να φέρει σε πέρας την γενναία αναβάθμιση του σταθμού. Εφόσον επιλεγεί μια επένδυση που θα προσθέτει ακόμη 10-15 χρόνια ζωής στο Αμύνταιο, αυτό μεταφράζεται σε δαπάνη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για πιθανή συνεργασία της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο Shenhoua και τον όμιλο Κοπελούζου, που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Αμύνταιο.

Ετσι, και με το Αμύνταιο εκτός κάδρου, η DG Comp θεωρεί ότι προκειμένου το προς πώληση πακέτο να ανταποκρίνεται στους όρους της μνημονιακής συμφωνίας, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δύο σταθμούς της Μεγαλόπολης, δηλαδή τον 3ο και τον 4ο.

Εφόσον οι παραπανω πληροφορίες επιβεβαιωθούν το τελικό προς πώληση πακέτο, που θα βγει σε market test εντός του προσεχούς διαστήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το επενδυτικό ή μη ενδιαφέρον, θα αφορά τα εξής λιγνιτικά περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ:

- Μελίτη 1 στη Φλώρινα
- Άδεια για Μελίτη 2 στη Φλώρινα
- 2 μονάδες στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης
- Ορυχεία τα οποία τροφοδοτούν τις παραπάνω μονάδες 

Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ πρέπει να βρει partners για επενδύσεις αναβάθμισης όλων των μονάδων της. Εκτός του Αγ. Δημητρίου 5, και την Μελίτη 1, όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται κοντά στη "συνταξιοδότηση", δηλαδή σε διαδικασία απόσυρσης. Στο Αμύνταιο, οι δύο πεπαλαιωμένες μονάδες συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά καθώς το καύσιμο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πυριτικά που φθείρει τους λέβητες. Στον σταθμό της Καρδιάς (1,2,3,4) συνολικής ισχύος 1.212 MW, τα εργοστάσια πρόκειται ως το 2020 να κλείσουν, προκειμένου να αξιοποιηθεί το κοίτασμα πάνω στο οποίο "κάθονται", και το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα πλούσιο. Οσο για το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, τέσσερις από τις πέντε μονάδες του σταθμού, δηλαδή τα 1.220 MW επί ενός συνόλου 1.595 MW δίχως αναβάθμιση θα έκλειναν το 2025. 

Φωτογραφία SOOC