Υψηλό 69 μηνών σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον πρώτο μήνα του 2017, σηματοδοτώντας μια βελτίωση στον επιχειρηματικό κλάδο.
Σύμφωνα με την Markit, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 55,2 μονάδες τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο που είχε καταγράψει 54,9 μονάδες και ξεπέρασε τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 55,1 μονάδες.
Την ταχύτερη ανάπτυξη του δείκτη μεταποίησης κατέγραψαν οι Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία. Η Αυστρία μάλιστα κατέγραψε ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος που άγγιξε υψηλά 70 μηνών, ενώ και ο γερμανικός ρυθμός ανάπτυξης σημείωσε υψηλό τριών χρόνων.
Μεταποιητικός δείκτης PMI: Ιανουάριος
Αυστρία 57,3 υψηλό 70 μηνών
Ολλανδία 56,5 χαμηλό 3 μηνών
Γερμανία 56,4 (flash: 56.5) υψηλό 36 μηνών
Ισπανία 55,6 υψηλό 20 μηνών
Ιρλανδία 55,5 χαμηλό 2 μηνών
Γαλλία 53,6 (flash: 53.4) υψηλό 68 μηνών
Ιταλία 53,0 χαμηλό 2 μηνών
Ελλάδα 46.6 χαμηλό16 μηνών
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δείκτη PMI, o Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, ανέφερε ότι “ο χώρος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά, με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και σχεδόν έξι χρόνια”.
“Οι ρυθμοί ανάπτυξης των νέων παραγγελιών, εξαγωγών και απασχόλησης άγγιξαν υψηλά πολλών ετών, καθώς η υποτίμηση του ευρώ παίζει σημαντικό ρόλο στις νέες πωλήσεις στις αγορές προς τις οποίες γίνονται εξαγωγές”.
Σε υψηλό τριών ετών η μεταποίηση στη Γερμανία
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών σημείωσε η μεταποίηση της Γερμανίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Markit, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εργοστασιακές μονάδες θα συμβάλουν στη συνολική ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 56,4 από τις 55,6 μονάδες το Δεκέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.
«Ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας, ξεκίνησε το 2017 με τον τρόπο που έκλεισε το 2016, με την ανάπτυξή του να επιταχύνεται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Philip Leake.
Αυξημένη είναι και η ζήτηση των βιομηχανικών προϊόντων, με τις νέες παραγγελίες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σταθερή ανάπτυξη του τομέα συνοδεύτηκε και από την απρόσμενη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, αφού οι εργοστασιακές μονάδες πραγματοποίησαν νέες προσλήψεις με τον υψηλότερο ρυθμό, που έχει παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 2011 και μετά.