Του Βασίλη Γεώργα
Τα μεγέθη είναι τόσο μεγάλα που προκαλούν δέος. Η διάσωση της εταιρείας Μαρινόπουλος μπαίνει τυπικά στην τελική ευθεία της από πλευράς δικαστικής διαδικασίας καθώς όλα δείχνουν ότι ακόμη και αύριο ίσως καταστεί εφικτό να κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 θ του πτωχευτικού κώδικα. Όμως το εγχείρημα και τα ρίσκα που το συνοδεύουν θα είναι μια γιγάντια πρόκληση διαρκείας, με κατάληξη που δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει κανείς.
Το πρωτοφανές στην υπόθεση εξυγίανσης του ομίλου Μαρινόπουλου, είναι ο τεράστιος όγκος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί αρχικά να «καούν» και στη συνέχεια να αναγεννηθούν με νέο δανεισμό, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της εταιρείας υπό νέα επωνυμία και την ιδιοκτησία του Σκλαβενίτη. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα και προβλέπει χοντρικά ότι η νέα εταιρεία θα απαλλαγεί από υποχρεώσεις κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, και θα αναλάβει νέο δανεισμό ύψους 477 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης που καλούνται να υπογράφουν οι πιστωτές και να επικυρώσει το δικαστήριο, στο όνομα του συστημικού κινδύνου και της διάσωσης 11.000 άμεσων θέσεων εργασίας, διαγράφονται χρέη τουλάχιστον 783 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών υποχρεώσεων ύψους 1,49 δισ. ευρώ που έχει σήμερα η Μαρινόπουλος.
Τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα» οφειλών από τις ΔΕΚΟ και αντιπροσωπεύουν:
- 323 εκατ. ευρώ που καλούνται να διαγράψουν οι περίπου 2.000 προμηθευτές της εταιρείας αποδεχόμενοι κούρεμα 50% των απαιτήσεών τους σημερινού ύψους 647 εκατ. ευρώ
- επιπλέον 307 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος οι οποίες δεν θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και θα συνεχίζουν να βαραίνουν την παλιά Μαρινόπουλος,
- και άλλα 153 εκατ. ευρώ οφειλών της Μαρινόπουλος προς την Carrefour και άλλες συνδεμένες εταιρείες που επίσης διαγράφονται από ένα σύνολο απαιτήσεων 165 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα θα χρειαστεί να διαγραφούν σημαντικά ποσά από τόκους και προσαυξήσεις τραπεζικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, το ήμισυ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους Δήμους, ενώ θα διακανονιστούν σε βάθος δεκαετιών υποχρεώσεις αρκετών ακόμη εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Ενδεικτικό είναι πως η εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων που θα βαραίνουν τη νέα εταιρεία θα διευκολυνθεί σημαντικά. Τυχόν οφειλόμενοι τόκοι μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης θα κεφαλαιοποιηθούν, και για πέντε χρόνια μέχρι το 2021 η εταιρεία θα εξοφλεί μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο. Μετά την περίοδο χάριτος θα καλείται ανάλογα με την πορεία των εσόδων της να αποπληρώσει τα δάνειά της σε διάστημα 15ετίας μέχρι το 2036.
Αντίστοιχα σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτή την περίπτωση όλοι οι τόκοι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα διαγραφούν και η νέα εταιρεία θα πληρώσει μόνο το κεφάλαιο σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις (περίπου 21 χρόνια).
Παράλληλα τα χρέη προς τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (ενδεικτικά ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΗΜΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) καθώς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, διαγράφεται το 50% των οφειλών καθώς και οι απαιτήσεις τρίτων (ΟΤΑ, ΕΡΤ) ενώ οι εναπομείνασες απαιτήσεις θα εξοφληθούν σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις οι οποίες δεν θα επιβαρύνονται από προσαυξήσεις.
Παρότι η νέα εταιρεία που θα είναι θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη θα μεταβιβαστεί με υποχρεώσεις μικρότερες των 710 εκατ. ευρώ έναντι των σημερινών 1,49 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση που θα φτάσει συνολικά τα 477 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αποπληρώσει άμεσα μέρος των χρεών της (εντός δύο μηνών οι προμηθευτές) και να επανέλθει σε λειτουργία γεμίζοντας τα ράφια των καταστημάτων.
Από αυτά σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, τα 352 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις τράπεζες στη νέα εταιρεία μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ άλλα 125 εκατ. ευρώ θα είναι χρήματα που θα διαθέσει η ίδια η εταιρεία Σκλαβενίτης. Το μεγαλύτερο βάρος του νέου δανείου θα σηκώσει αναλογικά η Alpha Bank (177 εκατ. ευρώ) και ακολούθως η Εθνική (81 εκατ. ευρώ), η Eurobank (47 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς (47 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία Σκλαβενίτης θα συμμετάσχει αρχικά με 75 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα βάλει άλλα 50 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2019.
Είναι προφανές σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους όρους εξόφλησης των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δημιουργείται ένα αρκετά ευνοϊκό πλαίσιο για να ξεκινήσει η προσπάθεια ανόρθωσης του δικτύου πωλήσεων της Μαρινόπουλος που θα περάσει στον όμιλο Σκλαβενίτη. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου εξυγίανσης αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του εγχειρήματος και πολύ περισσότερο για το μέλλον πλέον της Σκλαβενίτης η οποία επωφελείται σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού μέσω της απόκτησης ενός πολύ μεγάλου αριθμού καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά παράλληλα επιβαρύνεται με υψηλές νέες υποχρεώσεις και μεγάλο ρίσκο εκτέλεσης.