Του Γιώργου Φιντικάκη
Στο σωσίβιο που λέγεται κράτος βασίζεται και πάλι η ΔΕΗ, προκειμένου να βρει τα κεφάλαια για να φανεί συνεπής στην υποχρέωση αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 350 εκατ ευρώ, που λήγει τον Μάιο.
Το παραδέχθηκε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες το Δημόσιο να μας καταβάλει προκαταβολή 550 εκατ ευρώ έναντι της ετήσιας κατανάλωσης που κάνει σε ρεύμα».
Είναι η γνωστή «ένεση» που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το κράτος στη ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο προπληρώνει έναντι έκπτωσης, την κατανάλωση ρεύματος ολόκληρου του έτους στην επιχείρηση, εισφέροντας με τον τρόπο αυτό «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της.
Στην πράξη, ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι χωρίς το εν λόγω κρατικό «σωσίβιο», δύσκολα η επιχείρηση θα κατάφερνε να βρει τα χρήματα που χρειάζεται, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις το Μάιο.
Απαντά με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της επιχείρησης σε ένα ερώτημα που πλανάται καιρό τώρα στην αγορά, δηλαδή από που θα βρει τα χρήματα η ΔΕΗ προκειμένου μαζί με τα 200 εκατ ευρώ που έχει εξασφαλίσει μέσω μιας γραμμής χρηματοδότησης, να αποπληρώσει σε τρεις περίπου μήνες από σήμερα, τα συνολικά 350 εκατ ευρώ.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν πηγές της ΔΕΗ εξηγούσαν με αφορμή τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τρέχοντος έτους, ότι επείγει η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της, και να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί χρήματα.
Τελικά και τα τιμολόγια δεν αυξήθηκαν, και η έξοδος στις αγορές πάγωσε μέχρι νεωτέρας.
Σημειωτέον ότι η εταιρία αρχικώς προγραμμάτιζε την παρουσίαση σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την μετέθεσε για το Μάρτιο και τώρα την ανέβαλε μέχρι νεωτέρας.
'Όπως έχει συχνά δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης η όλη διαδικασία, που σκοπό έχει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, μπορεί και να ματαιωθεί αν δεν αυξηθούν τα τιμολόγια.
Παρ'όλα αυτά πηγές της επιχείρησης συνεχίζουν να πιέζουν για αύξηση των εσόδων από τα τιμολόγια αν και παραδέχονται ότι οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα κόστη της ΔΕΗ από τους ρύπους και την οριακή (χονδρεμπορική) τιμή του συστήματος διαρκώς αυξάνονται, ενώ τα έσοδα παραμένουν σταθερά, εξέλιξη που πιέζει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.