Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα στην Attica Bank είναι το επόμενο δεκαήμερο, καθώς μέχρι την 31η Μαΐου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νεότερα.
Το ερώτημα που… αιωρείται στην αγορά είναι αν η τράπεζα κινδυνεύει να βρεθεί υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ενίσχυση ύψους 198 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αντικρουόμενες. Από την πλευρά της τράπεζας διαρρέεται ότι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και κάποιοι από αυτούς θα καλύψουν μέρος των 100 εκατ. ευρώ που υπολείπονται. Υπενθυμίζεται ότι από τους υφιστάμενους μετόχους η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς συγκεντρώθηκαν μόλις 90 εκατ. ευρώ (τα 70 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ) ή το 44,9% της αύξησης.
Στον αντίποδα, εκφράζονται ανησυχίες για εξαιρετικά περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον που πολύ δύσκολα μπορεί να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση. Και όλα αυτά, λόγω του… πρότερου βίου της τράπεζας και του ελλείμματος αξιοπιστίας που προκάλεσαν τα γεγονότα του 2016 με το πόρισμα του SSM και της ΤτΕ– όταν η τράπεζα έφτασε μία ανάσα πριν την τοποθέτηση επιτρόπου - και όσα αποκαλύφθηκαν για τις απίθανες χρηματοδοτικές πρακτικές προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει και μία νέα τιτλοποίηση δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για να καλυφθεί η ΑΜΚ στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τα ξένα funds είναι άκαρπες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ενδιαφέρεται το fund Aldridge που υλοποίησε την περσινή τιτλοποίηση.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, στην περίπτωση που την 31η Μαΐου αποδειχθούν άκαρπες οι προσπάθειες άντλησης των επιπλέον 100 εκατ. ευρώ; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αν υπάρξει μικρή διαφορά υπάρχει η ευχέρεια να μετατραπεί ένα ποσοστό των προνομιούχων μετοχών σε ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το όφελος για την τράπεζα από την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων θα είναι της τάξης μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Για την περίπτωση εμπλοκής του ΤΧΣ, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως θα πρέπει να περάσει συγκεκριμένη διάταξη για να μεταβιβαστούν δικαιώματα ψήφου από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο - μέτοχο της Attica Bank, στο ΤΧΣ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση.
Αν, όμως, επικρατήσει το πιθανότερο σενάριο, δηλαδή υπάρξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από επενδυτή είτε για την είσοδό του στην τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής είτε για την κάλυψη μέρους της ΑΜΚ σε συνδυασμό με την ανάληψη της τιτλοποίησης, τότε μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι το οικονομικό επιτελείο είναι δυσαρεστημένο με την διοίκηση της τράπεζας και πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις για διοικητικές αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν με αφορμή τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank βρισκόταν από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο του νέου μοντέλου που ήθελε να προωθήσει το οικονομικό επιτελείο για τον τραπεζικό κλάδο. Συνεπώς οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μία τράπεζα που από «τράπεζα των μηχανικών» ή «τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έγινε συνώνυμο της αβεβαιότητας. Για μία τράπεζα που κατάφερε να βγει αλώβητη από την τεράστια συγκέντρωση του κλάδου και των τριών γύρων ανακεφαλαιοποίησης αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια.