(Φωτ.: Στην πρώτη συνάντηση που είχε προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, με τη διοίκηση της Gastrade επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρούπολης και καθορίσθηκαν τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του κατάλληλου εταιρικού σχήματος, ενώ η Cheniere εξακολουθεί και διατηρεί το ενδιαφέρον συημετοχής.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Στην αναζήτηση αγοραστών στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας αποφάσισαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους ΔΕΠΑ και Gastrade, του ομίλου Κοπελούζος, με τη διακριτική υποστήριξη της αμερικανικής Cheniere, ως ικανή συνθήκη που θα επιτρέψει την τελική σύμπραξη τους, για την κατασκευή του πλωτού τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό αποφασίσθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, με τη διοίκηση της Gastrade, στην οποία επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρούπολης και καθορίσθηκαν τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του κατάλληλου εταιρικού σχήματος, που θα αναλάβει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, δύο θεωρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για να «ξεκλειδώσει» το συγκεκριμένο project, το οποίο έχει ενταχθεί στη δεύτερη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI). Να υπάρχει φυσικό αέριο και να υφίσταται και αγορά που θα το απορροφήσει.
Τεχνικά κλιμάκια
Με αυτά τα δεδομένα, τεχνικά κλιμάκια των δύο εταιριών και με τη Cheniere να διατηρεί το ενδιαφέρον συμμετοχής στο εταιρικό σχήμα θα διερευνήσουν στο επόμενο διάστημα τις δυνητικές ποσότητες που μπορούν να απορροφήσουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Μολδαβία, με την Ιταλία να θεωρείται σε αυτήν τη φάση κορεσμένη αγορά. Είναι σαφές ότι στην τελική απόφαση για την υπογραφή της συνεργασίας των τριών μερών θα παίξει ρόλο και το αποτέλεσμα που θα δώσει το market test για τον αγωγό IGB, που ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα.
Δεν αποκλείεται μνημόνιο συμφωνίας
Πηγές που μίλησαν στο liberal.gr, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπογραφεί Memorandum of Understanding μεταξύ των τριών μερών (η ΔΕΠΑ δεν επιθυμεί να υπογραφεί διμερές MoU), ωστόσο, η τελική συμφωνία έχει αρκετό δρόμο έως ότου κλείσει οριστικά, εξαιτίας των προαναφερόμενων προϋποθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πρώτα διασφαλισθεί.
Υπογραμμίζοντας και την πολιτική βούληση στην προώθηση του έργου της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε χθες, στην ομιλία του, σε ενεργειακό φόρουμ, ότι «συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα πιθανό σύμπλεγμα αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, γύρω από το οποίο κινητοποιούνται τεράστιες δυνάμεις, δημιουργώντας αντίστοιχου μεγέθους θετικές προσδοκίες».