Με θεσμική λογική προσήλθε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «πολιτική άβυσσος» που όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ ότι τον χωρίζει με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε το τετ α τετ κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της οικονομίας και της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ξεκάθαρος πως η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή, για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
"Μόνο έτσι θα μάθει όλη την αλήθεια για τις ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου για το τέταρτο Μνημόνιο με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και δέσμευσε τη χώρα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησής του" τόνιζαν αρμόδιες κομματικές πηγές.
Για τα ζητήματα τώρα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της Κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε έχουμε εξελίξεις μπροστά μας.
Αν υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να τα γνωρίζω κατ' ιδίαν, είμαι έτοιμος να ακούσω», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Με επανένωση του νησιού, με εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Επί της ουσίας λοιπόν η συζήτηση, τουλάχιστον από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, περιορίστηκε μόνο στα εθνικά θέματα.
«Είναι καλό να συζητιόνται κάποια πράγματα κατ'' ιδίαν, ειδικά ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της διαπραγμάτευσης, αν και ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και όλα μεταδίδονται αμέσως», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ενδεικτικό της στάσης που κράτησε ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης είναι το γεγονός ότι δε θέλησε να κάνει προσωπικά δήλωση μπροστά στις κάμερες, σε μία εμφανή υποβάθμισης.
Φώφη σε Αλέξη: Δεν έχεις περιθώριο να μιλάς
Σε κλίμα υποβόσκουσας έντασης, που καταδεικνύει και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τους, έγινε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως χάρη στη συμφωνία του Eurogroup η χώρα θα έχει χρόνο να ανασάνει χωρίς πίεση, η Φ. Γεννηματά «καρφώνοντάς» τον του απάντησε : «Δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στο λαιμό μας την έχεις βάλει».
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας: «Εσείς μας βάλατε στο μνημόνιο, εγώ θα μας βγάλω». Ο πρωθυπουργός έριξε κι άλλο λάδι στη μάχη όταν θυμήθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου και το Καστελόριζο. «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε ένα χρόνο», είπε, με την κυρία Γεννηματά να σηκώσει εκ νέου το γάντι: «Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες», ανταπάντησε η κυρία Γεννηματά.
Μάλιστα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έμεινε εκεί, αλλά σε έντονο ύφος και ενώπιον των ΜΜΕ προσέθεσε: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι, Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες [...] Δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι που βρισκόμαστε. Από δω και πέρα να δούμε τι γίνεται», συνέχισε η ίδια και υποστήριξε ότι έχει σχέδιο γι' αυτό, αλλά αναμένει από τον πρωθυπουργό να την ενημερώσει για το τι «έχει στο μυαλό του».
Με τα αίματα να είναι αναμμένα ο Α. Τσίπρας έριξε λίγο αργότερα τους τόνους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί στις 30 του μηνός στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο οποίο τον έχει καλέσει η κ. Γεννήματα.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα μεταξύ των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και κάθε προοπτική μελλοντικής τους συνεργασίας, πριν τουλάχιστον τη διενέργεια εκλογών. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει υπό την ομηρία του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, καθώς μια δυσαρμονία μεταξύ τους, θα σήμαινε απώλεια της κυβερνητικής αυτοδυναμίας και ανάγκη προσφυγής σε εκλογές.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κα Γεννηματά δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας μάς κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε, όμως, σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η πραγματικότητα για τη συμφωνία στο Eurogroup δεν κρύβεται και, όπως είπε, «είναι αποτυχία».
Για το χρέος ανέφερε ότι «έμεινε στο ράφι, και έμεινε η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες», μαζί με νέα μέτρα λιτότητας 5 δισ. για συντάξεις, αφορολόγητο, εισφορές.
«Έκλεισε, πράγματι, ένας κύκλος. Αυτός των ψεύτικων υποσχέσεων με μεγάλη ζημιά για τον τόπο. Οι πολίτες απαιτούν πρώτα από όλα ειλικρίνεια. Το νέο αφήγημά του για "ανάπτυξη" δεν πείθει κανέναν», υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «ανάπτυξη με λόγια του αέρα, ιδεοληψίες, εμπόδια και φόρους δεν γίνεται».
«Επαναλαμβάνω ότι ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλη πολιτική! Με εθνική γραμμή και εθνική συνεννόηση, που με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα γίνει πράξη. Η Ελλάδα μπορεί. Η πρότασή μας για το "Σχέδιο Ελλάδα" δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και καλύτερες μέρες για τον λαό μας. Για πραγματική ελπίδα…», κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Φωτογραφία: SOOC