Lagarde: Η Ελλάδα έχει να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις

Lagarde: Η Ελλάδα έχει να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα έχει ακόμα να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, πριν την έναρξη της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα της κ. Lagarde ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το Ταμείο δεν είναι ακόμα διατεθειμένο να συμμετάσχει με νέα δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο, όχι μόνο επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους αλλά και επειδή η ελληνική πλευρά δεν έχει υλοποιήσει επαρκώς βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, που πέρασε η ελληνική Βουλή πριν το καλοκαίρι, και κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο διαμήνυσε ότι υπάρχει ανάγκη νέας περικοπής συντάξεων.

"Δεν πάμε κόντρα στην παγκοσμιοποίηση"

"Ξέρουμε ότι η παγκοσμιοποίηση λειτούργησε και ότι ωφέλησε σημαντικά πολλούς ανθρώπους", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, ανοίγοντας τις εργασίες αυτής της σημαντικής οικονομικής σύναξης. "Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάμε κόντρα" στην παγκοσμιοποίηση, πρόσθεσε, καθιστώντας παράλληλα τις χώρες να περάσουν επιτέλους "στη δράση" για να στηρίξουν την παγκόσμια δραστηριότητα που έχει επιβραδυνθεί.

Η παγκοσμιοποίηση "θα πρέπει να είναι ελαφρώς διαφορετική", είπε η Lagarde, καλώντας όλες τις χώρες να σκύψουν περισσότερο πάνω στα προβλήματα "εκείνων που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο". Ζήτησε επίσης από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και σε έργα υποδομής και, κυρίως, να μην υποκύψουν στην ηττοπάθεια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim, παραδέχτηκε ότι οι ανισότητες παραμένουν "πολύ ισχυρές" και ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε "η ανάπτυξη να είναι πιο ισόρροπη".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους παραδέχονται ότι η φιλελευθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας γέννησε ένα αίσθημα "φόβου", όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew. Όπως τόνισε, πολλοί εκφράζουν την αγωνία ότι η ανάπτυξη "δεν ωφελεί τους ανθρώπους εκεί όπου ζουν, τους εργάτες, εκείνους που παλεύουν για να δώσουν ευκαιρίες στα παιδιά τους".

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ