Λεφτά για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους υπάρχουν
Shutterstock
Shutterstock

Λεφτά για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους υπάρχουν

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, μέσα στην ημέρα η Ελλάδα θα καταβάλλει 5,29 δισ. ευρώ στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης για να επιστρέψει τις δύο δόσεις των διμερών δανείων που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέσα στο 2024 και στο 2025. (2,65 δισ. ευρώ ανά έτος).

Ύστερα από προετοιμασίες πολλών εβδομάδων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα στείλει ακόμη ένα σήμα στις αγορές ότι το χρέος όχι μόνο εξυπηρετείται κανονικά, αλλά προπληρώνεται κιόλας ένα ή και δύο χρόνια πριν από τη λήξη του. Και αν η σημερινή επικείμενη αποπληρωμή που θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα «μαμούθ» του ελληνικού δημοσίου είναι περίπου προεξοφλημένη από τις αγορές, το σχέδιο που είναι στα σκαριά, θα αποτελέσει μια ακόμη θετική έκπληξη για τις αγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να εξασφαλίσουν την «αποδέσμευση» του λεγόμενου «σκληρού μαξιλαριού». Ως γνωστόν, μετά τη συμφωνία του 2018 για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια (και την είσοδο στη μεταμνημονιακή εποπτεία) η Ελλάδα έλαβε ένα δάνειο από τον ESM, ώστε να φτιάξει ένα μαξιλάρι που θα χρησιμοποιούνταν ως δικλείδα ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και ως μια «εγγύηση» για τις αγορές προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς ότι τα δάνεια που θα κάνουν στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων, θα τα πάρουν πίσω.

Αυτό το μαξιλάρι ανέρχεται σήμερα στα 15,6 δισ. ευρώ και ενώ επιβαρύνει την Ελλάδα με τόκους (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο) δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για το χρέος.

Τι ζητάει η ελληνική πλευρά; Να υπάρξει αποδέσμευση σταδιακά σε τρία χρόνια (από 5 δισ. ευρώ ετησίως) και τα χρήματα να αποπληρώσουν αντίστοιχα περίπου 6 δόσεις των διμερών δανείων. Αυτό δηλαδή που θα γίνει σήμερα (εκτός απροόπτου) να γίνει και του χρόνου και το 2025 και το 2026 και το χρέος στα διμερή δάνεια, από περίπου 44 δισ. ευρώ που είναι μέχρι σήμερα να πέσει κάτω από τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Η συμφωνία, εφόσον υπάρξει πρόοδος, θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2024. Ο βασικός στόχος της Ελλάδας για την επόμενη χρονιά είναι αυτό που περιέγραψε προ ημερών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: το χρέος από το 2024 και τα επόμενα χρόνια να μειώνεται όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτο αριθμό.

Ο δείκτης είναι η διαφορά του χρέους της γενικής κυβέρνησης από τα ταμειακά διαθέσιμα. Ακόμη και κατά 1 δισ. ευρώ να μειώνεται αυτό το ποσό, θα είναι κέρδος για τη χώρα η οποία βάζει πλώρη και για υψηλότερη βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης (το 2009 είχαμε Α και τώρα ΒΒΒ-) αλλά και για… απώλεια της 1ης θέσης στην Ευρώπη όσον αφορά στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.