Μαγειρεύουν διπλή αξιολόγηση χωρίς λεφτά

Μαγειρεύουν διπλή αξιολόγηση χωρίς λεφτά

Με τη θηλιά στο λαιμό και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των δόσεων, έως ότου προκύψει οριστική συμφωνία για όλα, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να διαπραγματευτεί δύο διαφορετικά προσύμφωνα με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών προκύπτει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να χειριστεί με απόλυτα επικοινωνιακούς όρους τη συζήτηση για την αξιολόγηση καθώς η στρατηγική τεχνητής κρίσης με το ΔΝΤ γύρισε μπούμερανγκ στην Ελλάδα και πυροδότησε οργίλες αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι του σημείου να επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια Grexit από κομβικούς παίκτες της παρτίδας πόκερ που παίζεται με άξονα το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών μεταφέρουν πληροφορίες για σημαντική πρόοδο σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 24ωρα με αισθητό «αποχρωματισμό των κόκκινων γραμμών» σε κόκκινα δάνεια, συνταξιοδοτικό και φορολογικό (υπάρχουν διαφωνίες στο ύψος του αφορολόγητου και από τις δύο πλευρές), θέματα στα οποία η κυβέρνηση φαίνεται πως δίνει πολλά περισσότερα από τις αρχικές επιδιώξεις της. 

Ωστόσο παρά τα όσα διοχετεύονται, τίποτα δεν έχει «κλείσει» σε ότι αφορά τον στόχο της αξιολόγησης ούτε στην εκταμίευση των δόσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ μια «αρχική συμφωνία» με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς (ESM, EKT, ΕΕ), η οποία στη συνέχεια θα αποτυπωθεί σε «κείμενο απόφασης» το οποίο θα παρουσιαστεί πλέον στην Ουάσινγκτον στις 14 Απριλίου όπου θα ανοίξει το θέμα της διαχείρισης του χρέους.

Στο κείμενο αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα με βάση τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3-3,5% που έχουν στοχοθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας τους Ιουλίου.  Θα υπάρχει, παράλληλα και ένα δεύτερο κείμενο καταγραφής των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και το οποίο θα αποτυπώνει τις θέσεις του Ταμείου για επιπρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ώστε να «βγαίνει το πρόγραμμα» εφόσον δεν υπάρξει σημαντική αναδιάρθρωση που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος στα πρότυπα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

«Αυτά τα κείμενα θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι ίδια» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προαναγγέλλοντας στην ουσία το σπάσιμο της αξιολόγησης και την επίσημη καταγραφή των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. «Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών η συμφωνία δεν σημαίνει και εκταμίευση δόσεων, όχι τουλάχιστον έως ότου υπάρξει κοινός τόπος με όλους τους δανειστές συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Το ο κείμενο αυτό "δεν φέρνει δόση  γιατί  όπως ξέρετε υπάρχει μία διαφωνία γιατί η Γερμανία και  άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα", επισήμανε. Πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες και με το Eurogroup  για να προχωρήσουμε» σημείωσε.

Δεν αποκλείεται πλέον η Ελλάδα να υποχρεωθεί να υπογράψει διπλό μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, με την υποχρέωση να λαμβάνει  επιπρόσθετα μέτρα για κάθε τι που δεν θα επιτυγχάνει τον στόχο του σύμφωνα με την αρχική συμφωνία.

Β. Γ.