Η προσφυγική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να λυθεί με μαγικές συνταγές, καθώς πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες έχουν ήδη καταφύγει στην Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι καθ'' οδόν. Παράλληλα, το πρόβλημα περιπλέκεται, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS, ενώ αυξάνεται ο φόβος νέων χτυπημάτων από τζιχαντιστές που έχουν γεννηθεί εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Αυτά επισημαίνει ο καθηγητής Michael Ivanovitch, οικονομολόγος και αναλυτής γεωπολιτικής και επενδυτικής στρατηγικής, σε άρθρο του στο CNBC, και αναλύει τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στις επιπτώσεις των υπέρμετρων μεταναστευτικών εισροών προς την Ευρώπη και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Όπως αναφέρει, την κρίσιμη περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρχίσει να επιδεικνύουν σημάδια ανάκαμψης και η ΕΚΤ είχε αρχίσει να στηρίζει την έξοδο της νομισματικής ένωσης από τη βαθιά ύφεση, οι πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας επέφεραν στασιμότητα και μαζική ανεργία. Αυτά τα αποτελέσματα δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από τη «χιονοστιβάδα» μεταναστών – όπως χαρακτήρισε τις εισροές των προσφύγων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή που οι εκτιμήσεις του γ' τριμήνου δείχνουν άνοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία με ετήσιο ποσοστό 1,6%, από 1,3% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, Γαλλία και Ιταλία σημείωσαν μικρή άνοδο, ενώ η Ισπανία σχεδόν διπλασίασε τον ρυθμό ανάπτυξής της. Οι εκτιμήσεις ενισχύονται από την επίδοση της βιομηχανικής παραγωγής της Ε.Ε. με αύξηση ρυθμού ανάπτυξης 1.9% τον Σεπτέμβριο, από 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Μ. Ivanovitch σημειώνει πως εξαιρετικοί δείκτες ευρείας ανάκαμψης στον χώρο των επιχειρηματικών επενδύσεων και στην κατανάλωση των νοικοκυριών είναι τα κεφαλαιουχικά και καταναλωτικά αγαθά, τα οποία και είχαν την πιο δυναμική απόδοση. Τα θετικά αποτελέσματα δεν έγιναν εις βάρος του εμπορικού ισοζυγίου.
Εκτιμήσεις ανά χώρα
Οι ενδείξεις πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας στη Γερμανία πρέπει να ληφθούν υπόψη, κατά τον Ivanovitch.
Στη Γαλλία, μετά την επίθεση στο Παρίσι, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η χώρα είναι σε πόλεμο, κάτι που διαφαίνεται στη βραδεία οικονομική ανάπτυξη, στην αδύναμη κυβέρνηση, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί και θα ενισχυθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές της χώρας.
Η Ισπανία αντιμετωπίζει την πρόκληση της απόσχισης της Καταλονίας και βρίσκεται εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.
Η Ιταλία δεν ακολουθεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας και θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, μεταξύ άλλων ως ένδειξη ανυπακοής στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι κατά πόσο μπορεί η ΕΚΤ να περιμένει πως θα προκύψει νομισματική χαλάρωση στις χώρες κλειδιά της Ευρώπης κάτω από αυτές τις συνθήκες. Για τον οικονομολόγο της Federal Reserve Bank, Ivanovitch, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς η ΕΚΤ θα «σηκώσει τα μανίκια», όπως η FED, και για μια ακόμα φορά «θα κάνει ο,τι χρειαστεί».