Οι οικονομίες της Ευρώπης είναι προσανατολισμένες προς την προστασία εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας σε βάρος των νεότερων, δηλώνει ο Mario Draghi, σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε τη συνέντευξη το Φεβρουάριο αλλά δημοσιεύεται σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ για νέα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Draghi χαρακτηρίζει «τραγικά» τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, καθώς και ότι ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός καταστρέφει τις προοπτικές της “Generation Y”, ανακατανέμοντας τον πλούτο προς στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, «η αγορά εργασίας σε πολλές χώρες είναι στημένη με σκοπό την προστασία των μεγαλύτερων ηλικιακά, υψηλά αμειβόμενων και θωρακισμένων με ισχυρές συμβάσεις, εργαζομένων». Για τον Mario Draghi «η παρενέργεια που έχει αυτό είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χαμηλούς μισθούς, προσωρινές συμβάσεις και είναι οι πρώτοι που απολύονται σε περιόδους κρίσης. Κατ' επέκταση, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα αυτής της γενιάς να παραμένουν χαμηλά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους».
Ως εκ τούτων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι η προτεραιότητα της Ευρώπης ήταν να αντιμετωπίσει τη χρόνια ανεργία των νέων και να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας, η οποία αποκλείει τους νέους εργαζόμενους.
«Η ανεργία των νέων είναι μια τραγωδία και αποτρέπει τους ανθρώπους από το να διαδραματίσουν έναν ολοκληρωμένο και πλήρες ρόλο στην κοινωνία. Όταν ένας στους δύο νέους ανθρώπους είναι άνεργος -όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης- βλάπτεται σοβαρά η οικονομία, καθώς άτομα πρόθυμα να δουλέψουν δεν μπορούν να το κάνουν, κάτι που σημαίνει πως οι ικανότητές τους δεν εξελίσσονται. Και αυτό απειλεί την κοινωνική αρμονία», σημειώνει.
Ο Mario Draghi δηλώνει ότι η κατάσταση για τους νέους επιβαρύνεται από την έλλειψη πληθωρισμού, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας αυξάνει την ανισότητα και βλάπτει τις προοπτικές των νέων.
Ο χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις – οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κατοχή ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας- παραμένουν αμετάβλητες, ενώ τα χρέη – τα οποία είναι πιο πιθανό να διακρατούν νεότερα άτομα- δεν μειώνονται.
«Κανείς δε μένει νέος για πάντα, Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα άτομο μπορεί να συμμετάσχει πλήρως στην οικονομία κατά τη διάρκεια της ζωής του: να έχει μια αξιόλογη εκπαίδευση, να βρει μια εργασία, να αγοράσει ένα σπίτι για την οικογένεια του» δηλώνει ο κ. Draghi και προσθέτει ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι πως η αυξανόμενη ανισότητα ενδεχομένως αποτρέπει τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο οφείλουν όλες οι κοινωνίες να εξετάσουν προσεκτικά».
Και στο σημείο αυτό, εξηγεί τη θέση που έχει η ΕΚΤ: «ο ρόλος της Τράπεζας είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, αποτρέποντας την άδικη αναδιανομή. Για παράδειγμα, οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης οδηγεί σε αναδιανομή από τα νεότερα, και περισσότερο χρεωμένα νοικοκυριά, προς εκείνα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κατά κύριο λόγο κατέχουν αποταμιεύσεις».
Χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νέο, μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, πακέτο τόνωσης της οικονομίας.